2016-а - годината на въшките?

04 май 2016 09:46   1 коментар   10728 прочита


Възможно е повишената опаразитеност да се дължи на по-топлото време

Бум на въшки в училища и детски градини е регистриран в столицата, като подобен проблем вече има и в Пловдив. Това съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според него е възможно повишената опаразитеност да се дължи на по-топлото време.Специалистът информира, че през различните години отделни видове членестоноги са повече, което показва, че 2016-а е годината на въшките, тъй като висока опаразитеност вече била регистрирана и в Пловдив.

Мярката, която се препоръчва на родителите, в случай, че децата им са опаразитени, е обработка с определени препарати, информира д-р Ангел Кунчев. Хората обаче трябва да знаят, че едно обикновено измиване с препарат няма да изгони въшките.

„Получихме сигнали от училища, детски градини, от родители. Разпоредих проверка за София и се оказа, че не е малък броят на опаразитените деца. Като мярка, която препоръчвам, са обработките, които следва да се извършват от родителите. Има достатъчно препарати, които да се ползват. Освен това трябва да се организира филтър на влизане, за да сме сигурни, че не допускаме опаразитени деца", посочи той.

Не може с категоричност да се каже каква е причината за по-високата опаразитеност, но е възможно и топлото време да е допринесло за нея, добави специалистът.

„Има години, в които отделни видове членестоноги са повече. Една година са комари, друга са кърлежи, явно тази година е годината на въшките, тъй като днес получих информация, че не само в София, но и в Пловдив има подобен проблем. Ще помогнем на родителите да се справят. Но трябва да знаят, че не може само с едно измиване с препарат да се случат нещата, иска се повече търпение и внимание, изчистване на живите гниди, защото те понякога след обработката остават. Родителите трябва да се занимаят с въпроса по-сериозно", каза още д-р Кънчев.

zdrave.to


Още за: година   въшки   време   Още от: Здраве

Принтирай статия
1 коментар
05 Май 2016 20:41 | Баба
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Бръсне се главата и край на въшките.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар




Въведете кода от картинката