Новините на югозападна България
©ShutterstockНародна медицина срещу упорити шипове Учени доказаха: Български люти чушки убиват рака Ето новият секси стил на Виктория Бекъм, тя отново събра погледите...
   РегистрацияЗабравена парола

Д-р Дарина Ангелова: Химията в храната причинява алкохолизъм!


6 май 2017 10:09   17600 прочита

©Shutterstock
©Shutterstock


©Shutterstock

Превенцията е да се консумират пълноценни, непреработени, богати на витамини и ензими продукти


Д-р Дарина Ангелова е завършила медицина в Пловдив. През последните 15 години успешно лекува своите пациенти със здравословно хранене и други естествени средства - двигателен режим, вода, справяне със зависимости и стрес. Обучавала се е в това направление при свои колеги от световноизвестна калифорнийска клиника. Осем години е диетолог в пловдивската клиника “Медикус Алфа”, след което завежда център “Здраве” в Пловдив, а в момента практикува в свой частен кабинет и пътува из страната, за да изнася лекции на тема здравословен начин на живот по системата “Ново начало”.

- Д-р Ангелова, какви са мащабите на проблема алкохолизъм?

- Алкохолът е най-големият световен проблем в областта на опиатите, защото е лесно достъпен. Като легален наркотик, алкохолът масово се продава и употребява. Той е достъпен и при всякакви поводи, и без поводи се лее като река. Той е основен проблем в Русия, Европа и страните от третия свят. В САЩ е на второ място след тютюнопушенето. Там има над 100 милиона души редовно пиещи хора, което е над 1/3 от населението, като голяма част от тях са алкохолици. Нараства броят на юношите и децата в света, които използват алкохол. А в по-късна възраст зависимостта им става много силна. Статистиката говори, че възрастовата група с нарастващ процент на смъртност в последните години е на млади хора между 16 и 24 г.

Като всеки наркотик, алкохолът има две фази на действие - първо леко да възбуди мозъчните клетки, при което на човек му става приятно, изпада в добро настроение, даже в еуфория. Но втората фаза е потискане дейността на мозъчните клетки и като следствие настъпва апатия, вялост, потиснатост. Затова хората имат нужда от нова стимулация, от нова доза. Така постепенно се развива зависимостта и количествата се увеличават, защото при същата доза не се получава желаният ефект. Ето защо умереното пиене е алея, която води до ада на пиянството.

Малко хора знаят колко опасен за здравето е алкохолът, дори и в минимални количества. Същевременно битуват няколко мита за ползи от алкохола. Един от митовете е, че ако пием по-лек алкохол като бира и вино, няма да навредим на организма си. Друг мит е, че алкохолът в малки количества е полезен. Трети мит е, че пиещите алкохол страдат рядко от сърдечносъдови заболявания, защото той разширява кръвоносните съдове.

В действителност всяка клетка от човешкия организъм се уврежда от алкохола, защото той е протоплазмена отрова. Клетките, било то на мускулите, мозъка, черния дроб или кожата, съдържат в себе си протоплазма, в която се извършват всички процеси, поддържащи жизнеността им. Всяко вещество, което пречи на тези процеси, се нарича токсин или отрова. Алкохолът като протоплазмен токсин разгражда първо клетъчната мембрана, навлиза в протоплазмата и уврежда цялата клетка. Така се развиват деструктивни процеси и възпалителни заболявания на всички нива.

- Кои са най-уязвимите органи от употребата на алкохол?

- Най-силно засегнати са храносмилателната система, черният дроб, сърцето, сърдечносъдовата система, мозъкът и периферната нервна система, половата система, имунната система, психиката (параноя и алкохолен делириум).

Първото действие на алкохола е да потисне апетита. Човек губи чувството за глад, понеже вкусовите рецептори на езика са под влиянието на алкохола. Може цял ден да пиеш и да не изпиташ желание за храна. Установено е, че около 80% от рака на устата и на хранопровода имат пряка връзка с употребата на алкохол. След като попадне в стомаха, алкохолът предизвиква възпаление. Може да се развие остър гастрит, хроничен гастрит, язвена болест, особено когато алкохолът се съчетае с нездравословна храна.

Най-поразеният орган е черният дроб. В началото в него настъпва стеатоза - мастно израждане на чернодробните клетки, а след време се получава хронично възпаление, хроничен хепатит, който завършва с цироза. На базата на тези хронични възпаления и на деструкцията на органа, който се уголемява и е мастно изроден, става възможно и друго сериозно заболяване на черния дроб - чернодробен карцином.

Тъй като алкохолът не се нуждае от смилане и се абсорбира директно в стомаха и червата, само за няколко минути всички клетки в тялото са под неговото деструктивно действие.

- Как уврежда сърдечносъдовата система?

- Той поразява и сърдечносъдовата система, защото под въздействието на алкохола червените кръвни клетки се слепват и образуват тромби. Тромбозиращият му ефект се наблюдава дори 12 часа след приемането на едно питие. В резултат на това се блокира достъпът на кислород и хранителни вещества до сърцето и започват дегенеративни процеси в сърдечния мускул. Развива се така нареченият етиличен (от етилов алкохол) миокардит - хронично възпаление, което се дължи на алкохола. В резултат сърдечният мускул става мек, без нужната еластичност и с течение на времето настъпва сърдечна недостатъчност.

Имунната система също сериозно се уврежда от алкохола. Пиещите редовно често боледуват от белодробни инфекции, особено от пневмонии. Тъй като алкохолът разширява периферните кръвоносни съдове, през зимата организмът се охлажда и става по-податлив на инфекции.

Вредно е въздействието му върху половата система. При забременяване жени, които пият алкохол, още повече когато и партньорът пие, формират увреден зародиш. В резултат се раждат деца с ниско тегло, недоносени, много често и мъртвородени, бебетата са с различни аномалии - намален мозък, липса на мозък, увреждания на други органи в тялото, на крайниците. 40% от импотентността при мъжете се дължи на алкохола.

Настъпват и сериозни поражения на мозъка. С всяко питие, например с чаша вино от 200 мл, се унищожават от 1000 до 2000 мозъчни клетки. А мозъчните клетки не се възстановяват. Мозъкът на хора, които пият от дълго време, е намален значително, а мисловните процеси, интелектът, паметта деградират. Поради липсата на витамини и хранителни вещества алкохолиците са много неспокойни. С времето настъпва треперене на ръцете (алкохолен тремор). Тези хора са с притъпена чувствителност и съвест. Част от неблагоприятното въздействие на алкохола е върху предния дял на мозъка, чрез който мислим, вземаме волеви решения, който ни прави личности. Чрез алкохола съвестта се притъпява, а волята отслабва или се блокира. Затова дори да са взели решение да спрат да пият, тези хора много трудно могат да го направят.

- Какво провокира интереса ви към тази тема? Едва ли някъде са събрани на едно място всички тези факти.

- Имам доста пациенти с този проблем и затова се наложи да чета научни изследвания и медицинска литература по темата. Загрижена съм и за останалите хора, особено за младите и децата. Те имат правото да научат истината за алкохола и всеки лично да вземе решение за себе си. В рекламите за алкохол никога не се говори за разбитото здраве и живот на човека, за разбитото му семейство, за нищетата му, за изгубения авторитет и работа. Но тези неща се случват.

В чисто социален план употребата на алкохол е свързана със злополуки на пътя, агресия, самоубийства. Голяма част от пътно-транспортните произшествия се дължат на малки количества алкохол. Умерено пиещите са по-опасни шофьори Докато пияният не се чувства добре, намалява скоростта и шофира по-въздържано, то леко пийналият погрешно си мисли, че сетивата му са изострени, че реакциите му са оптимални. Той чувства сигурност в себе си. Това го кара да шофира по-бързо и да е невнимателен. Една-две чашки може да заличат разликата между безопасното каране и водещото до катастрофа, между живота и смъртта.

- Как да защитим себе си и децата си от развитието на алкохолна зависимост?

- Трябва да сме наясно, че за развитието на алкохолизъм съдейства не само достъпността на алкохола, но и преработената храна. Интересен и много показателен експеримент е направил английският лекар д-р Макарисън с две групи плъхове. В двете клетки поставя по една купичка с вода и по една с алкохол. Първата група плъхове се хранят с много плодове и зеленчуци, бобови храни, ядки, покълнало жито, пълнозърнест хляб. Втората група плъхове подлага на типичната западна диета с много животински храни - месо, сирене, яйца, а също рафинирани храни, като бяло брашно и бял ориз, захар, фаст фууд. След известно време д-р Макарисън отчита много заинтригуван, че в първата група плъховете пият само вода, а във втората - само алкохол. Тогава той пише на кореспондентите си: “Разбирате ли защо днес младите хора не пият вода!”

Този опит може да бъде много полезен и за хората с алкохолна зависимост, и за тези, които не искат да стигат до зависимост, и за родителите, които желаят да предпазят децата си. Превенцията е в това да се консумира истинска, пълноценна, богата на витамини и ензими храна, непреработена, нерафинирана. Това е най-доброто хранене.

- Може ли да се справим успешно със зависимостта от алкохол? Казват, че няма бивш алкохолик.

- Всъщност не е така и групите на анонимните алкохолици го доказват. С тези групи работят много хора, които вече са преминали през тази зависимост, справили са се успешно с нея и са започнали да помагат на други хора да го направят.

Но може много неща комплексно да се направят и когато се включат в цялостна програма за преодоляване на алкохолната зависимост, тогава има резултат. Първо трябва да осигурим приятелска емоционална среда, подкрепа от страна на близките и от приятелите. Съпругата, съпругът, децата, родителите, приятелите, колегите да създадат добра атмосфера около човека с алкохолна зависимост, да бъдат мили с него, постоянно да го насърчават, за да понесе по-лесно абстиненцията, и да бъдат до него, докато проблемът се разреши. Включването в групи на анонимни алкохолици, общуването с хора, които са минали по този път и са се отървали от зависимостта, дават допълнителна мотивация.

Второто средство за преодоляване на алкохолната зависимост е храната. Алкохолиците системно са се лишавали от витамини, особено на витамини от групата В и от витамин С, ензимните процеси са затруднени и организмът е доста увреден. Затова те се нуждаят от изобилие на пресни плодове и зеленчуци във вид на сокове, смутита, салати, с които да заредят тялото, да попълнят дефицитите от витамини, минерали. Така и мозъкът работи по-добре, насища се с кислород, от липсата на който дотогава хронично е страдал, и става много по-спокоен. Благодарение на това човекът с алкохолна зависимост може да понесе по-леко абстиненцията. Ето как добрата храна помага на мозъка да се справи с липсата на алкохол.

Освен плодовете и зеленчуците според сезона, трябва да се приемат и други алкализиращи храни: бобови - особено леща, картофи, моркови, всички видове зеле (прясно, броколи, брюкселско зеле), пълнозърнест ориз, ядки. Лукът и чесънът пък засилват имунната система.

Полезните напитки, чрез които се алкализира кръвта, са освен сокове и смутита вода с лимон, билкови и плодови чайове и разбира се, чиста вода в достатъчни количества. Освен всичките си негативни ефекти, алкохолът намалява и количеството на вода в клетките. А за мозъка това е особено важно, тъй като 80% от състава на мозъчните клетки е вода.

Не трябва да се пият кафе, кофеино съдържащи напитки, кока-кола, газирани питиета, със захар или без захар, тъй като съдържат подсладителя L-аспартам.

Много благоприятно на нервната система действат също разходките на чист въздух с приятна компания. Така се създават други доминанти в мозъка, човек се радва и изпитва удоволствие на неща, различни от алкохола. За да се чувства спокоен в моментите на абстиненция, човек може да се грижи за градинка с цветя или да работи в ранчото си, или да има друго приятно занимание, някакво хоби.

Когато започва процесът на освобождаване от зависимостта, е много важен и добрият сън - по 8-9 часа. А също и контрастните душове с топла и със студена, или хладка вода - 3 минути топъл душ се редува с 30 секунди студен. Така много добре да се тренира и волята, и имунната система.

- След колко време при този променен начин на живот човекът ще преодолее зависимостта си към алкохола?

- Битката е продължителна и при различните хора е различна. Зависи доколко се придържат към всички тези препоръки, доколко прилежно спазват новия начин на хранене и на живот. Това зависи и от приятелската подкрепа, и от това колко години човек е бил зависим от алкохола. Но за един до три месеца настъпват много сериозни положителни промени. Когато човекът чувства благотворното въздействие на този начин на живот, чувства, че може без алкохол, че това не е нерешим проблем, това ще го мотивира да продължи да се бори. Защото без борба няма победа. А тази битка наистина си струва да бъде успешно водена до край.

1 гр внася 7 калории, без хранителна стойност

Алкохолът не внася никакви хранителни вещества в организма, никакви витамини, минерали, а само празни калории, от които човек може да качи килограми. Затова затлъстяването освен с пристрастяващите бързи храни е свързано и с употребата на алкохол. Той има калории почти колкото мазнините. 1 грам мазнина има 9 калории, 1 грам белтъчини и 1 грам въглехидрати имат по 4 калории, а 1 грам алкохол има 7 калории. Но те са празни, т.е. не носят нищо полезно, зареждащо организма и укрепващо здравето. Точно обратното - отнемат се витамините от организма, унищожават се белите кръвни клетки - войниците на имунната система.

И малките количества вредят

Световната здравна организация казва, че никакво количество алкохол не е препоръчително. Преди три години австралийски учени опровергаха категорично едно изследване, според което хора, които пият по 1-2 чаши алкохол, са по-здрави от тези, които не пият изобщо. Оказало се, че е некоректен начинът, по който са избрани участниците в изследването. В групата на пиещите по 1-2 чаши са селектирани млади, здрави хора, които спортуват редовно и се хранят здравословно. Докато за групата на непиещите са избрани хора от групите на анонимни алкохолици, при които организмът е увреден от дългогодишната употреба. Затова при съпоставянето на двете групи по-здрави се оказват пиещите алкохол.

“Много хора погрешно смятат, че ако пият бира, това е безобидно питие. Даже наскоро имах такава пациентка, при това медицинска сестра. Тя ми обясни, че не пие уиски, ракия или друг твърд алкохол, а само бира. На Великден изпила три бутилки по половин литър. Според изследване на РЗИ-Пловдив 330 мл бира или 200 мл вино се равнява на 100 мл твърд алкохол. Следователно тази пациентка е изпила еквивалент на близо 5 големи питиета твърд алкохол. Дори и 100 мл е много, защото в Европа малкото питие е 25 мл, голямото е 50.

Проф. Асен Златаров е направил дългогодишно проучване за влиянието на алкохола, включително върху това дали има безвредни количества или по-безвреден вид алкохол. В края на проучването той прави заключението: “Алкохолът във всичките му форми и в най-малките му дози убива еднакво тежко както единичната клетка, така и целия организъм. Алкохолът е враг на човешкото здраве и човешкото щастие”, допълни д-р Ангелова.

zdrave.to

Още за: Дарина Ангелова  медициа  пациенти Още от: Здраве

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.