Новините на югозападна България
Голяма Богородица е! Забранено е да се пипа ... Неправилно приготвеният ориз е опасен, повишава риска от болести на сърцето и рак Хлорела почиства организма от тежки метали и подобрява храносмилането
   РегистрацияЗабравена парола

Д-р Маргарита Виткина: Диабетът води до тежка загуба на зрението и слепота!


19 май 2017 10:16   1663 прочитаЗаболелите са с 40% по-голяма вероятност да развият глаукома, катаракта и ретинопатия, независимо от възрастта си


Все по-голямото разпространение на диабета и тежките последици от това заболяване са световен проблем. Специалистите все повече обръщат внимание на диабетната полиневропатия - едно от най-честите усложнения от болестта, при което в много случаи се стига до ампутации на долните крайници. Какви са рисковите фактори на диабета за очите ни? Доколко са предотвратими последиците от заболяването? С тези въпроси се обърнахме към д-р Маргарита Виткина, специалист по ендокринология и диететика, както и диетолог, консултиращ пациенти с наднормено тегло. Тя диагностицира и извършва лечение на заболяванията, свързани с жлезите с вътрешна секреция в човешкия организъм.

- Какви са най-честите очни усложнения от сладката болест, д-р Виткина?

- Съществува повишен риск от усложнения и очни проблеми. Излишната захар в кръвта се натрупва, засягайки нервите и кръвоносните съдове в тялото ви въобще. Когато обаче се увреждат кръвоносните съдове на окото, това може да доведе до слепота. Всеки с диабет е в риск от усложнения под формата на очни проблеми и слепота, така че е много важно да има редовни очни тестове в медицинско заведение.

Диабетът може да засегне очите ви по различни начини. Когато кръвната захар е висока или когато започнете лечение с инсулин, може да получите замъглено виждане или други проблеми с очите. Но очите ви могат да бъдат повредени, дори и да не сте забелязали някаква промяна. Затова не чакайте някакви симптоми, посещавайте офталмолог, който може да спаси зрението ви.

- Кога се “отключва” диабетната ретинопатия?

- Когато нивата на кръвната захар са над нормалните, кръвоносните съдове на ретината могат да се повредят - и това се нарича диабетна ретинопатия. Можете да не забележите промяна, но с течение на времето в стените на кръвоносните очни съдове се образуват дефектни крехки фрагменти, които могат да доведат до изтичане на течност от там. В по-нататъшното си развитие диабетът може да доведе до тежка загуба на зрението и дори слепота.

Диабетната ретинопатия може да се открие по време на преглед на очите. Ранните етапи на болестта често могат да бъдат лекувани с лазерна хирургия. Лазерът уплътнява кръвоносните съдове, за да предпази изтичането и растеж. За съжаление, тази процедура не може да възстанови загубеното качествено зрение, но във връзка с последващи грижи може

да намали риска от слепота с цели 90%

Контролът на нивата на холестерол в кръвта може да помогне за намаляване на риска. За съжаление специалистите отбелязват, че почти всички диабетици имат ретинопатия - в голяма или по-малка степен.

- Каква е превенцията?

- Вие ще бъдете в състояние да възпрепятствате развитието на проблеми със зрението, ако имате добър контрол на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане. Голямо проучване установи, че при хората с диабет, които активно се борят със заболяването - включително спиране на тютюнопушенето, темповете на развитие на диабетна ретинопатия са четири пъти по-ниски при тези, които са следвали стандартното лечение за диабет.

Хората с диабет са с 40% по-голяма вероятност да развият глаукома, независимо от възрастта.

Глаукомата обикновено протича без симптоми

Ако не се лекува, може да доведе до повишаване на вътреочното налягане, което вреди на зрителния нерв, а това води до загуба на зрението и слепота.

- А при катаракта?

- Ако имате диабет, вие на 60% е по-вероятно да развиете катаракта, отколкото другите хора, и най-вероятно ще я получите в по-ранна възраст. Липсата на контрол върху нивата на кръвната захар може да ускори появата на тази болест. Лещата на окото става мътна, можете да започнете да виждате всичко като в мъгла. Хирургическата операция на катаракта е да замести естествената леща, но понякога тя води до изостряне на диабетната ретинопатия.

- Възможна ли е диета, която да е ефикасна и да не вреди, но и да е лесно изпълнима?

- Разбира се, че е възможна, основното е с една диета да не си навредим. Тя да е така направена, че да е максимално съобразена с нуждите на организма, да не липсват както витамини, минерали и микроелементи, така и белтъчни храни. Естествено, при високо тегло се намалява количеството на мазнини в приетата храна. Всяка диета трябва да е лесно изпълнима, максимално да прилича на това, с което обичайно човек се храни, да липсват сложни рецепти, защото е невъзможно те да бъдат изпълнявани продължително време.

Целта на диетите, които изготвяме, е да бъде научен самият пациент да се храни рационално и здравословно. Всяка диета, която е свързана с тежко гладуване, с ритуали за изпълнение на определени рецепти, е обречена на неуспех, защото рано или късно това обременява човек и той няма време да се занимава.

Не е мираж диетата да бъде вкусна, на пациента да му е приятно да я изпълнява. Затова всички диети и менюта разработвам с моите пациенти. Той казва какво обича да яде, какви предпочитания има, с какво овкусява храната и аз се съобразявам с това, давам или забранявам, или му разрешавам в малко количество това, което може или не може да яде.

Фатални стойности

При стойности до 11 на кръвната захар съдовете страдат и могат рано да се развият усложнения. Това става при II тип диабет. При I тип нещата са драматични и такъв период няма. При възрастните пациенти в над 90% от случаите диабетът е от II тип.

При тези подмолно протичащи фази на заболяването до истинското разгръщане на клиничната картина се получават поражения на съдовете. И много често пациентите идват вече с увреждания от полиневропатия. С изтръпване на краката, с нарушена чувствителност на долните крайници. Това е много опасно, защото може да се стигне до ампутации вследствие на диабета. Съществува и риск от увреждане на бъбреците при белтък в урината - може да настъпи бъбречна недостатъчност.

Ако имате някой от следните симптоми, свържете се с вашия лекар!

- виждате всичко в мъгла за повече от два дни

- имате плаващи петна, сенки или точки пред очите

- силна болка или налягане в окото

- внезапна загуба на зрението на едното или двете очи

- чувства се завеса, която пада върху очите ви

- мигащи светлини, двойно виждане или слепи петна

- нарушаване на правите линии

zdrave.to

Още за: диабет  загуба  зрение Още от: Здраве

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.