Новините на югозападна България
Нобеловият лауреат Харалд Цурхаузен: Вируси причиняват рак Ужасяваща съдба: Искала да увеличи гърдите си, вместо това съсипала живота си Известни модели се снимаха за списание и предизвикаха стандартите за красота (СНИМКИ)
   РегистрацияЗабравена парола

Мистерията е разбулена! Ето защо умираме


20 септември 2017 09:29  1 коментар   12300 прочита

Една от хипотезите гласи, че стареенето и свързаната с него смърт са програмирани от еволюцията. СНИМКА: Pixabay
Една от хипотезите гласи, че стареенето и свързаната с него смърт са програмирани от еволюцията. СНИМКА: Pixabay


Една от хипотезите гласи, че стареенето и свързаната с него смърт са програмирани от еволюцията. СНИМКА: Pixabay

Учени от Института по молекулярна биология в Германия разкриха механизма, свързан с неизбежното стареене и смъртта на организмите. Това сочат резултати от изследването, публикувани в Genes & Development. Оказва се, че главна роля имат гени, които са нужни за поддържане на нормалните функции на клетките, но в напреднала възраст допринасят за увреждането и смъртта им.

И това е интересно - Д-р Игор Разиграев: Хората се подмладяват чрез хипноза - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to Една от хипотезите гласи, че стареенето и свързаната с него смърт са програмирани от еволюцията. Колкото по-дълга е продължителността на живота на дадено същество, толкова по-голямо е потомството му, на което ще бъдат предадени гените му.

Организмите, които могат да се възпроизвеждат безкрайно дълго, получават еволюционно преимущество пред всички останали видове. Затова стареенето би трябвало постепенно да изчезне. За да бъде решено това противоречие е предложена концепцията за т.нар. антагонистична плейотропия. Плейотропия е наречен ефектът от множествени действия на ген, когато изпълнява едновременно няколко функции.

Концепцията се състои в това, че един и същ ген може да допринесе за плодовитостта на дадено живо същество и за стареенето му. В резултат ДНК бързо се разпространява сред популацията, независимо че смъртта е неизбежна за всеки носител на гена. С това е свързана "недалновидността" на еволюцията, когато се подбират единствено онези признаци, които осигуряват незабавно преимущество, а не тези, които са по-изгодни в дългосрочен план.

Учените са на мнение, че откритието ще допринесе за разработване на терапии срещу болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и на Хънтигтън. /blitz

Още за: мистерия  механизъм  изследване  гени Още от: Здраве

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


1 коментар

29 септември 2017 02:28 | AllenEui
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

My friend and I went camping the other day. It was a horrific experience, as he wouldn't let me sleep all night. He kept talking about random things and complained about his insomnia. I totally told him to Contact and deal with it.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.