Ќовините на югозападна Ѕългари€
∆ена "забремен€" в устата: ѕо време на хранене усетила ужасна болка, а в устата, езика и бузите й за... ѕилешки шишчета по тайландски  ръв навс€къде:  уче разкъсало крадец, опитал да ограби къщата, собствениците заварили сцена от филм...
   –егистрац舫абравена парола

¬нимание! ”чените разкриха: »бупрофен и диклофенак опасни за сърцето!


19 март 2017 09:29   4623 прочитаЎирокоразпространените обезбол€ващи и температуропонижаващи средства р€зко повишават риска от внезапно спиране на сърцето. ≈вропейски учени са анализирали честотата на случаите на спиране на сърцето и връзката им с употребата на нестероидни противовъзпалителни препарати. «а най-разпространени€ сред т€х - диклофенак, за чи€то забрана се говори отдавна, до ден днешен се твърди, че е безопасен. »зследването на европейските учени е публикувано в European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacotherapy.

»зследователите са проучили всички случаи на спиране на сърцето за нехоспитализирани лица, станали в ƒани€ през 2001–2010 г. “ехни€т брой е 28 947. ѕри 3376 от случаите жертвите са приемали нестероидни противовъзпалителни препарати в продължение на 30 дни преди инцидента. ”потреб€валите диклофенак, са показали 50 процента по-гол€м риск от спиране на сърцето, отколкото други лица от т€хната възрастова група. ѕриемалите ибупрофен са с веро€тност за спиране на сърцето към 31 процента.

 артината за прием на други нестероидни противовъзпалителни препарати не е била така очевидна. ѕриемът на напроксен (влиза в пенталгин) е показал 29 процента риск от спиране на сърцето, целекоксиб - 13 процента, а рофекоксиб - 28 процента.

¬се пак, уточн€ва изданието, цитирано от Ћайф.ру, данните не могат да претендират за абсолютно достоверност, тъй като статистиката не зас€га много хора.

 онкретни€т механизъм, заради който диклофенак и ибупрофен са нарочени, че повишават риска от спиране на сърцето, не е напълно из€снен. “ой е свърдан с комплексни€ характер на двата препарата. “е оказват вли€ние и на свиването на съдовете, и на скоростта на натрупването на тромбоцити в т€х. ƒвата фактора повишават натоварването на сърцето. —м€та се, че диклофенака, може да има рискова доза в това отношение. —ъщото се отнас€ и за ибупрофена - не е желателно да се употреб€ва в големи дози. ќбикновено за такива се см€тат дози от 2,4 грама, но и този въпрос не е из€снен напълно. Retro. bg

ќще за: учени  сърце  случаи ќще от: «драве

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

 –еклама

   
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.