Възходът и падението на Victoria's Secret

10 юли 2019 09:40   1769 прочита


Още от последното десетилетие на миналия век Victoria's Secret се превърна в един от най-разпознаваемите и най-коментираните брандове на Западния свят. Модната линия бельо започна да прави бляскави модни ревюта, с които се овласти в силната роля да определя какво е секси и какво е модерно.

В наши дни обаче тенденциите се преобръщат и модния бранд започва да пада от върха, до който е стигнал. Продажбите са се понижили значително, клиентите се оплакват, че качеството е спаднало, а социолозите гледат все по-скептично на бъдещото му развитиe, тъй като то не върви в същата посока, в която е насочено масовото движение #MeeToo.

Всичко това явно взе превес и накара екипът на Victoria's Secret да преосмисли провеждането на традиционното си шоу тази година.

Как обаче се стигна дотук? Повече за възходът и падението на Victoria's Secret разберете с нас.

Зараждане на Victoria's Secret

Брандът е основан през 1977 от американския бизнесмен Рой Реймънд. Идеята за това се е родила от посещение със съпругата му до местен магазин за бельо. Реймънд искал да създаде място за пазаруване, в което и мъжете ще се чувстват удобно. Донякъде парадоксално, бизнесменът решил да създаде бранд за дамско бельо, който да е таргетиран към мъжете. Така силният пол е поставен в позицията на определящ кое е красиво и кое не, а дамите сами са започнали да искат да удовлетворят този стандарт за красота.

Решава да назове марката на Викторианската епоха в Англия, стремейки се да припомни изискаността и изяществото от този период в продуктите си.

През 1982 г. компанията достига годишен доход, надхвърлящ 4 милиона долара, но въпреки това е била близо до банкрут. В това време се включва и Лесли Уекснър.

Уекснър, който основава L Brands (бивш Limited Brands), в това време вече се е превърнал в знаково име за търговия на дребно, като постепенно изгражда впечатляваща империя. Под негово ръководство компанията купува шестте магазина на Victoria's Secret, както и каталога, с който разполага, за 1 милион.

Той преобръща и таргетовата стратегия на Реймънд, насочвайки отново продуктите си към нуждите на прекия потребител – жената. Основната му стратегия е била да следи тенденциите за бельо на европейския пазар, за да пренесе тази естетика и в САЩ. И всичко проработило.

До началото на 90-те Victoria's Secret се превръща в най-голямата компания за бельо в Америка с 350 магазина в територията на страната и продажби, стигащи 1 милиард долара.

Брандът се развивал усилено и през 1995 г. започва да се провежда и традиционното модно шоу. Четири години по-късно шоуто се появява за пръв път в интернет. От Time Magazine описват случващото се като "разклащащ интернета момент" не само преносно, но и буквално. Гледанията на ревюто са били толкова много, че сайтът не е могъл да поеме повече и се е сринал.

Приблизително по същото време (1977) идеята за ангелите на Victoria's Secret влиза в действие след появата на реклама, в която участват Хелена Кристенсен, Карън Мълдър, Даниела Пещова, Стефани Сеймур и Тайра Банкс. От този момент насетне думата "ангел" се превръща в синоним на бранда.

В началото на 2000-та ежегодното шоу започва да става все по-пищно с всяка изминала година. Тогава за първи път Жизел Бюндхен се появява на подиума с най-скъпия за тогава продукт на Victoria's Secret – известният сутиен "Fantasy Bra", покрит с диамантена и рубинена инкрустация на стойност 15 милиона долара.

Това създава и още една традиция в шоуто – да се пуска лимитиран луксозен сутиен, който да се продава за луди пари.

От 2015 година продажбите започват да падат

Все повече компании за производство на бельо започнаха да произвеждат продукти, насочени към жени с всякакви килограми и форми. В подобен контекст Victoria's Secret не поиска да се впише. Екипът продължи да държи високите стандарти за женска красота, която за огромен брой от потребителките по цял свят е непостижим. Дългите крака, прекалено ниските килограми и изящните коси се различават значително от ежедневната визия на дамите. Явно дойде моментът, в който те спряха да се стремят към идеал, а приеха себе си за кумира, с който модните индустрии трябва да се съобразят.

Ежегодното модно ревю предизвика остри критики през 2018 г. за това, че показва отминали тенденции за женска красота. Малко след това бе предизвикан и бурен скандал, когато Ед Разек (творчески директор във Victoria's Secret ) каза публично, че известният бранд няма да включва сред моделите си представители на LGBT общността. По-късно Разек се извини публично за думите си, но хора от цял свят все още бяха на мнение, че трябва да се оттегли от позицията си.

Тази година във Victoria's Secret преосмислят осъществяването на ежегодното си шоу. Според изказване на главния изпълнителен директор компанията ще преустанови начините на дистрибуция на продуктите си, насочвайки се към дигитална платформа, защото телевизията вече се оказва неподходяща за представяне.

Дали обаче наистина е така, или просто екипът се опитва да намери нов начин, по-който да се адаптира към потребителите си? Вероятно времето ще покаже.

И макар сега Victoria's Secret да е олицетворение за недостижим идеал, който повлиява зле на психичното, а в някои случаи и физическото здраве на жената, все пак брандът постигна големи успехи и направи значителни крачки към развитието на модната индустрия и заслужава адмирации за това./ lifestyle.framar.bg


Още за: възход   падение   брандове   Още от: Мода

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката