Новините на югозападна България
Ким Кардашиан изглежда изумително в изрязан бански на плажа в Малибу (СНИМКИ) Снимка: ezine.bgКартофени кюфтета по швейцарски Отравянето с яйца с фипронил поразява мозъка, черния дроб, бъбреците
   РегистрацияЗабравена парола

Диабет и хипертония увеличават риска от деменция


9 август 2017 09:37   1041 прочита47 милиона души по света страдат от старческо слабоумие


Ново изследване на британски учени позволява да се пресметне ролята на всеки от рисковите фактори за развитие на деменция – от хипертоничната болест до социалната изолация. Авторите стигнали до следния извод: ако човек следва няколко простички съвета, докато е млад, може да съкрати риска от слабоумие с 35%. В момента от старческо слабоумие страдат около 47 милиона жители на планетата. Само за американската икономика издръжката и лечението на такива старци излиза 818 милиарда долара ежегодно. Това са десетки хиляди на година за всеки болен. Според прогнози на Световната здравна организация към 2050 г. броят на болните с деменция в света ще се утрои, достигайки 131 милиона човека.

Ръководителят на новия проект проф. Джил Ливингстън от Университетския колеж в Лондон смята, че съдбата на застаряващото население може кардинално да се промени, ако всеки от нас следва елементарни правила за здравословен начин на живот. „Въпреки че диагнозата деменция се поставя в преклонна възраст, патологичните изменения в мозъка се развиват много години по-рано“, пише в своя статия Ливингстън. – Затова за профилактика на болестта на Алцхаймер и другите видове слабоумие е нужно да се отчитат рисковите фактори, които ни влияят през целия живот. Ние вярваме, че един комплексен подход ще позволи заболеваемостта да намалее с цели 35%”.

Кои са рисковите фактори?

Детска възраст: липсата на образование или обучение само до трети клас.

Средна възраст (45-65 г.): хипертонична болест, затлъстяване, нарушение или загуба на слуха.

Старческа възраст (след 65 г.): тютюнопушене, депресия, хиподинамия, социална изолация, захарен диабет.

Предпазни мерки:

През детска и юношеска възраст:

Всяко дете да получи средно образование – само това понижава с цели 8% риска от развитие на деменция. Освен това е желателно да завърши ВУЗ и да се занимава с умствен труд.
През средната възраст:

Лечение на слуха – понижава риска с 9%.
Контролиране на кръвното налягане – с 2%.
Недопускане на затлъстяване и наднормено тегло – с 1%.
През старческата възраст:

Отказване на цигарите – понижава риска с 5%.
Лечение на депресията – с 4%.
Поддържане на социални контакти с околния свят – с 2%.
Контролиране на кръвната захар – с 1%.

Съществува и друг, вроден рисков фактор за слабоумие – това е т.нар. ген на аполипопротеина Е (АроЕ) е4, свързан с нарушение регенерацията на невроните и повишаване нивото на холестерола в кръвта. Ако учените създадат генна терапия, може да бъде намален още 7% от риска.

По думите на проф. Ливингстън, когнитивните резерви на мозъка се залагат още в детството. Ако детето „работи с главата си”, неговият „запас от трайност” ще му бъде от полза в следващите години, когато вредните фактори така или иначе ще подкопават интелекта на стареещия човек.

В средна възраст прекалено важно е човек да създаде около себе си „когнитивно богата” среда, способстваща за постоянно получаване и обработка на информация, познания и запомняне на нови сведения.

Към старостта е нужно да се поддържат социални контакти, тъй като не са източник на нови сведения и стимулатори за мозъка. Социалната изолация и самотата са вредни за мозъка през всеки период от живота. Британските учени препоръчват всякаква дейност, стимулираща мозъка: да ходим на кино и ресторант; да се срещаме с приятели; да посещаваме театрални и спортни събития; да играем шахмат и видеоигри; да се включваме в доброволчески мероприятия; да пътешестваме. С една дума – не стойте без работа и занимания.

Пушенето вреди на нервната система и провокира дегенерация. Невротоксините от тютюневия дим предизвикват непосредствено увреждане на клетките на главния мозък, свободните радикали поразяват артериите и провокират развитието на атеросклероза. Отказването на цигарите е ключ към здравословна старост.

И накрая: лекувайте хроничните заболявания. В частност, пониженият слух води до загуба на важен източник на информация за околния свят, лишава мозъка от храна и предразполага към старческо слабоумие. Захарният диабет нарушава ключовите метаболитни процеси. Хипертоничната болест е рисков фактор за съдова деменция. Всички тези заболявания трябва да се контролират.

В крайна сметка, всичко е във вашите ръце! Ако се съобразите с тези простички за изпълнение правила, ще посрещнете старостта спокойно.

zdrave.to

Още за: изследване  диабет  риск Още от: Здраве

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.