Незрящият студент, който мечтае да отвори ателие за пластични изкуства 

23 ноември 2022 06:20   1278 прочита


 

Денис Попов е незрящ студент - единственият в България до момента, който е изучавал пластични изкуства. Вече дипломиран мечтае за собствено ателие, в което да развие своя стил. Денис не го приемат да учи скулптора в Националната художествена академията, но благодарение на Моника и Методи Попови, преподаватели в Нов български университет, започва да изучава изкуството на керамиката. 

Доц. д-р Моника Попова, преподавател по художествена керамика, споделя пред Actualno. com, че цялото обучение на Денис не е било толкова в естетическа сфера, колкото до това по какъв начин да изгради формите и да глазира. "Още от първата пластика, която изгради, той беше готов автор. Той може да стои по 12 часа прав - без да се храни и без да пие вода, и единственото нещо, което го го вълнува е самата форма", допълва доц. д-р Попова. 

Денис с удоволствие би помогнал на всеки незрящ, който би искал да тръгне по неговите стъпки. Вярва, че подкрепата е най-важната стъпка. Трудно може да определи стила си, защото в повечето случаи зависи от литературата, която чете. Дълго време се е опитвал да подражава на Стивън Кинг като непрекъснато единствената му мисъл е била свързана с тъмнината, нощта, черното и ужаса. На твореца и през ум не му е минавало да се откаже от своите мечти. Основата е положена и ще продължава да се развива, колкото и трудно да е изпитанието в занаята. "Като приемем, че има зрителен дефицит там, където говорим за визуалното - ти наистина трябва да се буташ, наистина трябва да си нахъсан. Наистина трябва да правиш нещо повече от другите, за да си наравно с тях. Говоря наравно", сподели Денис за трудността от занаята. 


Още за: Още от: Живот

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката