Осъдиха двама лекари за смърт на родилка и бебе в Габрово 

03 януари 2021 11:10   2489 прочита


 Със затвор завърши 7-годишна съдебна сага за лекарска небрежност, причинила двойна смърт на родилка и нейното бебе в Габрово. 

Трагедията от есента на 2013 г., потресла цяла България, приключи с окончателни присъди за двама акушергинеколози от областната болница. През лятото ВКС реши, че бившият шеф на АГ отделението в МБАЛ"Д-р Тота Венкова" д-р Димитър Ангелов и колегата му д-р Севдалина Колева са виновни, че по немарливост при изпълнение на служебните им задължения са причинили фаталния край на 30-годишната Десислава Манолова и новородения й син Александър.

Върховните магистрати оставиха в сила решението на Апелативния съд във Велико Търново, с което на двамата медици бяха наложени условни присъди. Д-р Ангелов е с отнети лекарски права за 3 г., а колежката му д-р Колева не може да работи като лекар 2 г. 


 
Делото се проточи, след като първоначално съдът в Габрово осъди д-р Ангелов на 5 години затвор за причинена смърт поради немарливо изпълнение на служебните задължения, но след това присъдата беше отменена и процесът започна отначало. 

"Приключи един изключително мъчителен етап от живота на семейството ни, но не съм напълно удовлетворен", каза пред "24 часа" след края на съдебната сага съпругът на Десислава, Станислав Иванов. Той и родителите на починалата бяха частни обвинители в процеса и години наред преживяваха отново и отново станалото през черния септември на 2013 г. в съдебните зали. 

Бременната в 9-я месец жена е приета в областната болница "Д-р Тота Венкова" на 12 септември 2013 г. след преносване. Следилият бременността гинеколог казва, че се наблюдават симптоми за остаряване на плацентата и насочва пациентката си към родилното. Това е второ раждане за младата висшистка и нищо през 9-те месеца на износване на плода не предвещава фаталния изход. В следващите две седмици на родилката са правени само тестове за състоянието на плода, докато на 25 септември вдига 39. 5 градуса температура. Дежурен е именно шефът на отделението д-р Ангелов.

Деси развива тежка бронхопневмония, причинена от смъртоносен стафилокок. На сутринта вече трудно диша. Лекарят вписва в историята на бременността, "за евентуално оперативно родоразрешение" и си тръгва, но поелата дежурството д-р Колева не предприема цезарово сечение, въпреки че апаратите фиксират настъпило страдание на плода. Според нея раждането вече е започнало по естествен път, а високата температура правела евентуална операция "самоубийствена", казва тя пред съда във Велико Търново.

Момченцето се ражда в 13 ч. на 26 септември, но издъхва часове по-късно. Аутопсията показва тежък аспирационен синдром. Родилката развива сепсис и въпреки че е преместена в университетската болница в Плевен, на 4 октомври умира. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката