Кои цветове ни правят тъжни и кои щастливи? 

24 септември 2021 06:36   1215 прочита


 Светът край нас е свързан по някакъв начин с емоциите, които изпитваме. Цветовете не са изключение, защото те са част от нашия свят. В интериора на дома, офиса, вилата, облеклото, маникюра, храната, която консумираме, те създават в нас различни усещания. Можем да използваме техния психологически ефект, за да релаксираме или да се мотивираме за работния ден, за спортна активност или нещо друго. 

 

Топли цветове 

За такива се приемат червеното, оранжевото и жълтото. Топлите цветове обикновено предизвикват чувство на щастие, оптимизъм и енергичност. Жълтото, червеното и оранжевото обаче също могат да имат ефект на напрежение, затова е важно да ги използваме пестеливо в облеклото или интериора край себе си. Червеното също така повишава раздразнителността и апетита. 

Студени цветове 

Студените цветове включват зелено, синьо и лилаво. Студените цветове обикновено успокояват, но могат да създадат и чувство на тъга. Лилавото често се използва за подпомагане на идеите, креативността, тъй като е смесица от синьо (спокойно) и червено (интензивно). 

Цветове за щастие 

Щастливите цветове са ярки, топли, като жълто, оранжево, розово и червено. Пастелните цветове – прасковен, светлорозов или люляков също могат да имат повдигащ настроението ефект. Колкото по-ярък и светъл е един цвят, толкова по-щастливи и оптимистични се чувстваме. 

Цветове, които може да ни натъжат 

Или да подсилят тази емоция. Това са багри, които са тъмни и приглушени. Сивото е типичният тъжен цвят, но тъмните и приглушени хладни цветове като синьо, зелено или неутрални като кафяво или бежово също имат подобен ефект върху чувствата и емоциите. Ето защо с тях също трябва да внимаваме. От друга страна, ако използваме пестеливо кафяво и сиво, това са цветове, които символизират стабилност. 

Цветове за повече енергия 

Ярките и наситени цветове, неоновите, могат да имат мощен ефект върху емоциите. Цветове като яркочервено, яркожълто, оранжево и неоновозелено могат да помогнат за повишаване на концентрацията, бдителността, физическата активност, но могат и да дразнят очите, ако са в повече. Не бива да забравяме и за разкошните кралскосиньо, тюркоазено, пурпурно и изумруденозелено, които също могат да имат стимулиращ ефект и да ни накарат да се чувстваме освежени и заредени с енергия. 

Успокояващи цветове 

Студените багри като синьо и зелено могат да ви накарат да се чувствате спокойни. Пастелните като бебешкосиньо, люляк и мента имат успокояващ и релаксиращ ефект. Неутрални като бяло, бежово и сиво също могат да ви накарат да се чувствате спокойни. Колкото по-малко цветове комбинирате в интериора и колкото по-опростен и изчистен е дизайнът, толкова по-спокойни ще се чувствате. 

Източник: Аз жената 


Още за: Още от: Мода

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката