Оптична илюзия – хит сред принтовете за тази пролет 

28 май 2022 21:50   2547 прочита


 

Знаете ли какво означава терминът оптична илюзия? Най-общо казано, това е комбинация от визуално възприемани образи, които се различават от обективната реалност. Именно на такава заложи преди време Карди Би, докато бе бременна. Рапърката се снима в специален гащеризон. Благодарение на неговия графичен принт с точки, тя успя да скрие своя корем на кадрите и шашна всички, показвайки как изглежда по-късно. 

Е, тази пролет ще са актуални именно такива дрехи. Принтовете, създаващи оптична илюзия се появиха по време на модните седмици в различни места по света. И ето че пристигат точно за затоплянето на времето. Според някои модни експерти, сезонът е идеалното време за бягство във фантастиката. 

Paco Rabanne е марката, която обожава да ползва щампи с оптична илюзия. Става дума за дрехите, които са с точки, които придават на моделите едновременно ретро и въпреки това футуристични силуети. От друга страна Puppets & Puppets – един от любимите брандове на звездите, използват илюстрации на човешкото тяло с горепосочения ефект. Те хем са прозрачни, хем с принт, който прикрива някои важни части от тялото. 

Въпросната тенденция за тази пролет се свързва с работата на Жан Пол Готие през 90-те, особено с киберколекцията на дизайнера от 1995 г. 

„Колекцията стана известна с щампата „киберточка“, която използва точки в различни размери, разположения и нюанси, за да подчертае женската форма“, казва пред TZR дизайнерът Алисън Аберизк. И припомни за футуристичното усещане във филми като „Матрицата“ и „Лудия Макс“. 

Въобще, използването на сюрреалистични щампи съвпада до голяма степен с някои елементи от стила Y2K, който властва в момента. 

„2000-те наистина се фокусираха върху придвижването напред в хилядолетието и дигиталния свят. И тези графични принтове изглеждат много умопомрачителни и футуристични“, казва още Аберизк пред TZR. 

Освен точки в различни размери, оптична илюзия тази пролет могат да създадат дрехи с изображения с пламъци, замъглени картини и такива с компютърно генерирани ефекти, идващи от киното, изтъква още специалистът. 

„Дизайнерите все повече търсят различни геометрични модели или замъгляване (сякаш сте в кабинета на очния лекар), за да подчертаят физиката и настроението на потребителите“, обяснява дизайнерът Kraggy. И допълва, че в много дрехи за сезона ще видим „отпечатани хроматични блясъци и неонови градиенти, действащи като оптични илюзии“. 

Освен Карди Би, Ким Кардашян, Кайли Дженър, Дуа Липа, Лизо, са други известни жени, залагащи на дрехи с принтове, създаващи оптична илюзия. 


Още за: Още от: Мода

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката