Плашещ ръст на употребата на психотропни лекарства 

22 ноември 2021 05:47   6224 прочита


 

Пандемията влияе на психиката не по-малко от тялото - за това намекват предварителните данни от проучване на екип на Националния център по обществено здраве и анализи. Амбициите са голям масив от данни да бъде обработен до края на годината и да нарисува картината на психичното здраве на българина по време на вълните на COVID. 

Учените ще анализират данните от потреблението на психотропни лекарства, от консултациите при психиатри, клинични психолози, психотерапевти, от регистрите за домашно насилие и др. 

 Показателно е, че се е е увеличило с 300 процента потреблението на психотропни лекарства, каза директорът на НЦЗОА доц. д-р Христо Хинков, опитен психиатър и лице на екипа, който прави проучването. Неговата прогноза е, че окончателните изводи ще съвпаднат със заключенията на екипа от първото подобно проучване от 2020 г. - пандемията драстично атакува и психическата стабилност на българина. 

 Феноменът не е само местен - криза в психичното здраве отчитат държавите в цял свят, информира БНР. Увеличават се разстройствата на настроението и главно депресиите, тревожността, паникатаките, страховите неврози. 

Разстройствата нарастват във всички възрастови демографски групи. Изчисления на фармакоикономистите сочат, че психичните състояния и тежки заболявания струват на глобалната икономика приблизително 1 трилион долара годишно. 

Сега в психическа нестабилност изпадат хора от всички възрасти. Особено "ударени" са децата. Психиатрите прогнозират, че "посттравматичните стресови състояния от въздействието на сегашната ситуация върху децата вероятно ще отекнат години напред". 

НЦЗПБ прави анализ и високата смъртност у нас. Според експертите сред водещите факторите е високият процент хора с хронични заболявания - от години страната е на челни места в антикласациите по болести на сърдечносъдовата система и смъртност от тях, има висок процент на хора с диабет и неврологични заболявания. 

GlasNews. bg 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката