Зачестиха случаите на инсулти при по-млади хора след коронавирус 

12 септември 2021 05:56   2129 прочита


 Зачестиха случаите на инсулти при по-млади хора след коронавирус 
 ус 

 
„Моите наблюдения са, че тази година процентът на инсултите е доста по-голям и то при младите хора“, посочи пред д-р Нурфет Алиоски, началник Отделение по ендоваскуларна неврохирургия в болница „Света Анна“ в столицата. 

Те са се проявили по време на Covid – 19 или седмица след преболедуването. Затова препоръчвам личният им лекар на тези пациенти да ги следи отблизо, като обърне внимание на кръвосъсирването. 

В столицата започна Балкански ендоваскуларен конгрес, организиран за шести пореден път от Българското дружество по ендоваскуларна терапия със съпредседатели проф. Иво Петров, проф. Васил Червенков и доц. Васил Велчев. 

На едно място се събират изтъкнати експерти от 5 континента от над 15 страни - включително България, Сърбия, Македония, Румъния, Словения, Турция, Гърция, Молдова и други. 

„Основните теми и дискусии на конгреса са посветени на сърдечно-съдовите заболявания – процедури които засягат каротидни стенози, аневризми на мозъка и исхемичен инсулт – тоест цялата палитра съдови заболявания, които биха могли да бъдат оперирани или чрез ендуваскуларните методи. При тези заболявания у нас основните проблеми идват от опитите на пациентите да се самолекуват. 

България я има на картата за лечение на тези заболявания, но в Европа центровете за лечение на съдовите заболявания са много повече. У нас те са разположени предимно в столицата", каза още д-р Алиоски пред БНР. 

"Затова и смятам, че тази статистика от 50 хиляди души годишно с инсулт у нас е занижена, защото всъщност по-голям брой хора получават инсулти, но нямат достъп до специализирани центрове. В София и Варна са центровете у нас – това е напълно недостатъчно за равен достъп на хората и в тази посока трябва да се помисби. 

А модерното лечението на мозъчно съдовите заболявания с различни инструменти е дисциплина, която в световен мащаб последните 10 години търпи най-бързо развитие. Може да се каже, че всеки месец има новост в тази област", заяви д-р Нурфет Алиоски. 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката