Болест ръка-крак-уста, от която боледуват децата през лятото 

30 юни 2022 09:07   1922 прочита


 

През лятото и есента сред децата, особено посещаващите детски градини, зачестяват случаите на болестта ръка – крак – уста (hand – foot – mouth disease HFMD). Най-вече за колективите в детските градини са типични малките епидемични „взривове“. 

Могат да бъдат засегнати всички възрастови групи, като заболяването е често срещано сред децата, особено до 10-годишна възраст, като пикът е от 1 до 4 години. Причинителят на болестта са основно Coxackievirus А type 16 (CVA16), като в някои случаи е установено и участието на други щамове (А5, А7, А9, В2 и В5), както и ентеровирус 71, който е свързан с неврологични усложнения. 

1. Какво е протичането? 

Заразяването става при контакт с болен човек, вирусите се разпространяват чрез: 

Слюнка; 

Носни секрети; 

Течността от образувалите се мехурчета; 

Изпражненията; 

Респираторни секрети при кихане и кашляне. 

Следва инкубационен период около 1 седмица (3 до 6 дни), след което започва появата на симптомите. Обичайно децата са отпаднали и може да се наблюдавата следните симптоми: 

Повишена температура с втрисане; 

Зачервено гърло; 

Поява на обрив в устната кухина: болезнени, везикули върху еритемна основа по езика, венеца и букалната лигавица; 

Поява на еритемен, сърбящ обрив по дланите на ръцете, краката като е възможно да засегне и аногениталната област и седалището. На места се образуват везикули; 

Децата са неспокойни, с лош апетит; 

Обичайно заболяването започва с повишаване на температурата и поява на общо неразположение. Първите няколко дни се засяга устна кухина, с появата на зачервено гърло и везикуларни лезии, в резултат на което храненето е болезнено и затруднено. Около два- три дни след началото на температурата се установява и обривът. 

2. Възможни усложнения 

Заболяването има по принцип благоприятен ход и самоограничаващ се характер. 

При леко до средно тежко протичане, сред основните проблеми, за които трябва да се следи, е рискът от дехидратация. Влошеното хранене и отказът от храна и течности бързо води до обезводняване, особено при децата от 1 до 4 години. 

Повишената телесна температура е свързана с опасност от възникване на фебрилни гърчове при децата с генетична предразположеност. Ако в семейството има роднини с история за фебрилен гърч, следва да се вземат съответните своевременни мерки. 

В редки случаи може да се наблюдават по-сериозни усложнения като асептичен менингит, в резултат от COV и разнообразно неврологично засягане при ентеровирус 71. 

3. Какво е лечението? 

Не се налага специфично лечение. Важно е да се поддържа адекватен водно-електорилтен баланс, с прием на достатъчно течности и щадящо хранене. Може да се предлагат готови рехидратиращи разтвори и течно-кашави храни с нормална температура. 

Температурата се овладява с физикални методи – студени компреси под мишниците и между крачетата и температуропонижаващи в дозировка спрямо възрастта и теглото. 

Лезиите в устна кухина може да се обработват в зависимост от възрастта на детето с локални средства по преценка на лекуващия лекар. 

С появата на обрива обичайно температурата се нормализира. Грижата за кожата изисква спазване на нормална хигиена, измиване с вода и щадящи сапуни. Използване на лични кърпи и хигиенни средства с оглед предотвратяване на разпространението. 

4. Най-важно е спазването на противоепидемични мерки 

HFMD е особено заразна. За предотвратяване на разпространението, на първо място, е от значение изолирането на заболелите деца от колектива и спазването на съответните снитарно-хигиенни мерки. 

Дезинфекция на помещенията и предметите, с които е било в контакт детето (играчки, плотове, повърхности, подове). 

Изолиране на контактните деца и възрастни. 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката