Едно нашенско растение е мощна защита срещу COVID-19

07 април 2020 09:05   16866 прочита


Пандемията от новия коронавирус хвърли в паника целия свят

Пандемията от новия коронавирус COVID-19 хвърли в паника целия свят. Над 1 200 000 души са заразени, а жертвите са вече над 65 000. В последните месеци всякакви експерти изказаха мнение как да се преборим с това зло. Историята показва, че по време на епидемии много хора използват чесъна: ядат го суров, вдишват пари от чесън или дори леко натриват носа си със сок отвътре, преди да излязат. Но има още едно лекарство - каламусът или както е познат у нас - блатен аир или акорус, ароматна тръстика.

В научната медицина каламусът се използва широко като ароматен, дезинфектант, успокояващ и храносмилателен помощ, а също така успешно се използва за лечение на пептична язва. Блатният аир също се използва за предотвратяване на много вирусни инфекции. По време на епидемиите от холера и коремен тиф корените на растението са се дъвчели или малко парче се е държало в устата. Сега някои хора правят същото по време на грипни епидемии и в същото време консумират чесън.

Блатният аир е активен срещу вируси, така че си струва да го използвате за профилактика. 9 неща, които правим ежедневно, но влияят зле на здравето ни Корените му съдържат етерично масло със сложен състав, танини, горчив гликозид акорин, аскорбинова киселина. Използват се в хранителната промишленост, парфюмерията и медицината. В съветско време те са били използвани както в пивоварството, така и в сладкарството. В народната медицина растението също се използва широко: при заболявания на черния дроб и бъбреците, пикочния мехур, белодробна туберкулоза, стомашни заболявания, треска, зъбобол и нервни заболявания. Разбира се, има противопоказания при използване на каламус.

По принцип стандартните - за бременни и кърмещи, лична непоносимост, при проблеми с бъбреците. Опитайте с малка доза и разберете как тялото ви се отнася към това растение. Блатният аир произхожда от Северна Азия. През средните векове е отглеждан и на Балканския полуостров. Сега се среща рядко, явно подивял, по блатистите, мочурливи места, в бавнотечащи води. В България плодовете не узряват, поради което се размножава вегетативно. Находищата са ограничени – Софийско, Самоковско, Казанлъшко и край р. Искър. В диво състояние е разпространено в много райони на Азия и в приатлантическите части на Северна Америка. Използваемата част на растението е коренището.

То се изважда през пролетта – април месец или през есента – октомври месец. След изваждането коренището се обелва, нарязва и се изсушава на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса. Правилно изсушената билка има жълто-кафяв цвят отвън и бял отвътре. Срокът на годност на целите корени е 3 години, а на нарязаните – 2 години. За вътрешно приложение 1 кафена лъжичка блатен аир се залива с 400 мл вряла вода. Кисне се 1 час и се прецежда. Пие се 15 минути преди хранене, 3 пъти дневно по 1 чаша.

 zdrave.to

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката