Екип български лекари спаси онкоболна и първото ѝ дете със сложни операции

24 август 2019 09:34   3438 прочита


Екипите на д-р Пепо Партенов и на проф. Григор Горчев спасиха млада жена и първородната ѝ рожба, осъществявайки няколко сложни операции. Специалистите от „Света Марина“ първо направиха секцио, за да се появи на бял свят здраво момченце, а след това и радикална хистеректомия, тъй като младата жена е с рак на шийката на матката.

Проф. Горчев коментира, че за да бъде запазен плода, жената е подложена на поредица от операции. Процедура, която е не просто сложна, а и твърде рискована, тъй като онкологичното й заболяване прогресира бързо.

Трахелектомията в първите месеци на бременността, поставянето на серклаж, за да може плода да бъде износен до термина и успешното раждане се прави за първи път у нас.

Както подчертава и проф. Горчев „за щастие ракът е диагностициран в ранен стадий“, което е една от причините за успеха. Сред другите, разбира се, са високият професионализъм, екипната работа, използването на иновации и умението да се взимат бързи, адекватни и отговорни решения.

Историята на младата жена от Пловдив започва с радостната новина за първата й бременност. При обичайния преглед, когато 24-годишната бъдеща майка е в третия месец, откриват, че има тумор на шийката на матката.

Изследването показва, че заболяването е злокачествено и така пловдивчанката стига до плевенската Университетска болница.

Лечението й в „Света Марина“ започва при проф. Славчо Томов. Когато дамата е категорична, че не желае бременността да бъде прекъсвана, проф. Томов обсъжда случая с колегата си проф. Горчев. Така се стига до решението жената да премине сложно лечение в два етапа. Първият е свързан с премахването на маточната шийка и тумора и поставянето на серклажен конец, който помага за нормалното износване на плода.

Втората фаза от лечението е осъществяването на сложната двойна операция – секцио и радикална хистеректомия, която изисква изключителна прецизност. Преди това екипът подготвя плода да достигне до нужната белодробна зрялост.

Екипът на д-р Пепо Партенов извършва секциото, а радикалната хистеректомия е дело на екипа на проф. Горчев и проф. Томов (на снимката). Така на 15 август 2019 г. първата си глътка въздух поема здраво момче, а майка му е спасена.

Проф. Горчев, който е единственият гинеколог, който е член-кореспондент на БАН, извършил и първата в страната лапароскопски асистирана разширена вагинална хистеректомия през 2004-а на жена с рак на маточната шийка и е първият, оперирал пациентка със същата диагноза, запазвайки детеродните й функции, за да може да забременее ин витро. Той е и специалистът, който внедри нови и авангардни технологии. През април 2019-а стана "Офицер на Ордена на академичните палми" - изключително държавно отличие на френската държава, което се дава за заслуги в областта на науката и образованието. /media.framar.bg


Още за: лекари   рожба   специалисти   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката