Корейски учени откриха как хроничният стрес причинява увреждане на мозъка

15 август 2019 09:30   1953 прочита


Екипът на проф. Сонг-Вун Ю от катедрата по когнитивни науки на Университета Даегу (DGIST) в Южна Корея откри, че хроничният стрес причинява автофагична смърт на нервни стволови клетки (NSCs) на хипокампуса. Очакванията са, че откритието ще даде нови възможности за борба с неврологичните заболявания, свързани със стреса.

Хроничният стрес се свързва с различни психични заболявания, като депресия и дори шизофрения, които в последните десетилетия са се превърнали в много сериозен социален проблем. Стресът е катализатор за отключването на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер например.

Все още не са напълно ясни точните механизми, които са в основата на увреждането на мозъчните функции.

Екипът на проф. Сонг-Вун Ю открива, че хроничният стрес води до автофагия на нервните стволови клетки.

Предишни опити показват ясно, че стресираните мишки генерират по-малко нови неврони. Не може да се докаже обаче, че нервните стволови клетки се самоунищожават чрез апоптоза (процесът на програмирана клетъчна смърт). В опит да обяснят наблюдаваното изчезване на тези клетки в хипокампуса, корейските изследователи се позовават на друг процес – автофагията.

По принцип този естествен клетъчен процес има за цел да предпази клетките от неблагоприятни условия, като разгражда ненужните компоненти. Оказва се обаче, че тази способност на организма да се освобождава от болни, вредни или стари клетки, може да се превърне от положителен и обновяващ в саморазрушителен.

Този механизъм се задейства при наличието на серин/треонин-протеин киназа(SGK3). След като генът SGK3 бъде изтрит, нервните стволови клетки на хипокампуса, дори когато са подложени на хроничен стрес, не умират.

„От нашето проучване става ясно, че когнитивните дефекти и разстройства, причинени от стрес, са в резултат на автофагичната смърт на нервните стволови клетки NSCs. С постоянните изследвания ще бъдем в състояние да направим крачка напред към развитието на ефективно лечение на депресията и тревожността. Нашето проучване ще повлияе още и на невродегенеративните заболявания, свързани със стреса, включително и на битката с деменцията. Надяваме се да успеем да създадем много по-бързи и по-ефективни терапии за психичните заболявания чрез съвместни изследвания с Китайския национален изследователски център, за да разработим заедно инхибитор за SGK3“, споделя проф. Сонг-Вун Ю./framar.bg/


Още за: Учени   заболявания   депресия   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката