Навици, които могат да причинят рак 

01 юни 2020 09:29   1683 прочита


Някои безобидни неща, които хората правят, всъщност могат да станат причините за една от най-опасните болести

Някои безобидни неща, които хората правят през ежедневието си, всъщност могат да станат причините за една от най-опасните болести.

Онкологичните заболявания са страшни, защото няма общи симптоми, но е важно да се разпознаят на ранен етап, за да може туморът да засегне възможно най-малко органи.

Тен без защита

Дерматолозите отдавна алармират за това, тъй като популярният и модерен тен може да бъде опасен за кожата. Не става въпрос само за фотостареене, което се случва под въздействието на ултравиолетовото лъчение.

Феновете на слънчевите бани могат да развият меланом - злокачествен тумор на кожата. Именно заради това мнозина се страхуват от бенки по тялото и отиват да ги проверят.Поради меланома някои участъци от кожата потъмняват, появяват се бенки, но те не са подобни на тези, които човек има от раждането си. При меланома те могат да променят цвета и размера си.

Прекалена пълнота

Малък процент рак е свързан със затлъстяването. Например в САЩ такава статистика потвърждава 7% от такива случаи. Факт е, че наднорменото тегло значително влияе върху функционирането на имунната система и производството на хормони, така че хората със затлъстяване винаги са изложени на риск.

Най-често тези с наднормено тегло развиват рак на гърдата, панкреаса, червата и хранопровода.

Пушене

Този навик най-често води като причина за много заболявания. Ако човек пуши, продължителността на живота му може да бъде намалена с 10 години. Факт е, че цигарите съдържат повече от 4 хиляди токсични вещества, повечето от които са канцерогенни.

В допълнение, тютюнопушенето често причинява възпалителни реакции на организма. При пушачите онкологията се свързва с дихателната система: рак на гърлото или белия дроб./ zdrave.to


Още за: навици   рак   здраве   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката