Подозират наличие на генетичен имунитет срещу коронавирус 

21 октомври 2021 13:35   3042 прочита


 Възможно е някои хора да са генетично резистентни към COVID-19, твърдят учени. Това означава, че те никога няма да се заразят с коронавируса, а ако се разболеят, ще преболедуват, без да разберат. 

Съвременната генетика е установила, че генетичните прилики между двама души са 99, 9%, но този 0, 1% е най-важният. Именно той прави едни хора податливи на дадени болести, отговаря за различните ни външни черти и много други. 

Учените посочват, че колкото повече знаем за този специален 0, 1%, толкова повече помагаме на медицината и на фармацевтиката в разработката на специализирани лекарства за редица болести. 

"Появата на коронавируса отново ни показа в глобален мащаб колко разнообразно може да протича болестта при хората. При едни инфекцията преминава асимптоматично, а при други - с тежки последици и дори смърт", казва имунологът Евангелос Андреакос от Атинската академия. 

В тази посока вече има няколко проучвания. Едно от тях установи още в началото на пандемията, че има закономерност между протичането на коронавируса и кръвната група на отделните пациенти. 

Екип от учени предлага да се създаде система, която да идентифицира, събира и анализира генетично хора, които са природно резистентни към коронавируса. 

Целта на подобно проучване е да се разбере какви точно са тези специални гени, които им осигуряват защита, защото това може да помогне в разработването на лекарства за COVID-19. 

До момента в бъдещото проучване са се включили повече от 400 души. 

Монитор 

 
 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката