Прогнозират четвърта вълна на COVID-19 още през август 

24 юли 2021 04:43   1157 прочита


 Прогнозират четвърта вълна на COVID-19 още през август 
 

Ръст на новите случаи на COVID-19 у нас. „Делта” вариантът на вируса се регистрира все по-често в страната. 

Бургаска област отново е в жълтата зона, започва разкриването на COVID легла. 

Заради повишаването на новите случаи здравното министерство взе мерки. До седмица всички РЗИ-та ще свикат областните кризисните щабове, за да набележат мерките при различни нива на заболеваемост. В Габрово вече са готови за такава среща и прилагане на плана. 


 
 „Бяхме обвинявани през миналата година при въвеждането периодично на противоепидемични мерки в липсата на предвидимост. Сега в него има ясно и логично разграфени 4 нива на заболяемост”, каза Николай Пенчоков, директор на РЗИ-Габрово. 

В началото на пандемията, в града беше регистриран първият доказан случай на COVID-19 у нас. Месеци наред областта държа едни от най-високите нива на заболеваемост. Сега ще разчитат на натрупания опит. 

„Не сме неподготвени категорично го заявявам, както лечебната мрежа, така и РЗИ”, обясни Пенчоков. 

В готовност преминават и лечебните заведения в страната. С достатъчно екипи и оборудване е една от русенските болници. Притесненията им обаче са за финансирането на пътеките. 


 
„Самата клинична пътека за лечение на коронавирус е недофинансирана. Все още няма разписана клинична пътека за лечение на „пост-COVID-синдром” и ние се принуждаваме да приемаме пациенти по различни диагнози”, каза Алисе Муртезова, административен директор на УМБАЛ „Медика-Русе”. 

Четвъртата вълна у нас е възможна още следващия месец. „Делта” вариантът на COVID-19 е на път да стане доминиращ. 

„До 8 юли повече от половината от секвенираните варианти са с „Делта” вариант”, заяви доц. Любомира Гломб. 

Ваксинацията остава единственият щит и срещу новият вариант на коронавируса, припомнят лекарите. 


 
„Докато при уханския вариант и първата доза на ваксината даваше много добра ефективност. Сега, особено при „Делта” варианта, ефективността на ваксината само при първа доза е около 50 % и се вдига на 88 след втората”, каза Гломб. 

Според доц. Гломб при „Делта” варианта е регистрирана сравнително ниска смъртност, но значително по-висока заболеваемост сред младите хора. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката