Първата у нас роботизирана операция на стомаха извършиха хирурзи от плевенската болница „Д-р Георги Странски“

21 май 2019 09:29   3186 прочита


Екипът на клиниката по онкохирургия в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ осъществи за първи път у нас робот-асистирана операция на стомаха. Иновацията извършиха доц. Димитров, проф. Делийски, д-р Иванова и д-р Караманлиев.

Направена е операция на 44-годишна жена, която е получила стеснение на пилора заради язва. Два месеца лекуват пациентка по традиционния начин, но няма резултат и симптомите продължават да са като в началото. Тогава екипът решава да извърши операция.

При робот-асистираната интервенция бива извършена реконструкция на частта от стомаха, която е обхваната от фиброзна тъкан заради язвата. Пластиката на пилора е направена чрез специални шевни линии. Лекарите използват пет малки отвора в корема, през които прониква роботизираната система и така е спестен големият разрез на корема, който се практикува традиционно. Роботизираната система позволява всяко действие да бъде извършено изключително прецизно.

Предимство на иновацията е още и в по-бързото раздвижване и възстановяване. В този случай жената е изписана пет дни след оперативната процедура.

Медиците признават, че успешната операция е предхождана от сериозна организация и планиране.

От пет години в Университетската болница в Плевен има екип по обща хирургия за работа с роботизираната система. Специалистите са преминали курс във Франция. За този период те са извършили множество роботизирани операции на хора с диагноза рак на дебелото и правото черво, а сега за първи път и на стомаха. /media.framar.bg


Още за: операция   жена   язва   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката