СНИМКА ясно показа източника на дълготраен Covid в белите дробове 

14 юли 2022 05:04   3146 прочита


Въпреки че ваксините срещу Covid-19 са спасили милиони животи по света, почти един на всеки десет души, които са се възстановили от коронавируса, все още има симптоми, след като първоначалната инфекция е преминала. 

Пациенти прекарали Covid съобщават за удивителен брой от над 200 симптома, включително замаяност, диария, задух и умора, които продължат месеци или дори години. 

„Разочароващо е, че пациенти с дълъг Covid, които имат проблеми с дишането, имат нормални резултати при стандартни клинични тестове“, каза пулмологът Майкъл Никълсън от St. Joseph's Health Care Лондон. 

„Констатациите показаха, че има физиологично въздействие върху белите дробове на пациентите, което корелира с техните симптоми“, каза Никълсън. 

Скенерът показва огромните щети, които Covid-19 може да причини на дихателните ни органи. Независимо дали става дума за самия вирус или за реакцията на тялото ни, възниква процес, който значително намалява функцията на белодробните съдове, в които се извършва много важният обмен на газове, пише Science Alert. 

Физикът Александър Матесън и колегите му от Западния университет накараха 40 души, 36 от които с дълготрайни симптоми на Covid, да вдишат поляризиран изотоп на газ ксенон. Газът под MRI резонира с определена честота, което позволило на експертите да наблюдават активността на малки дихателни пътища и кръвоносни съдове. 

„При тези, които имат дълъг ковид и проблеми с дишането, дори и да не са били хоспитализирани по време на заболяването, видяхме аномалия в потока на кислород през дихателната мембрана в червените кръвни клетки“, каза биофизикът Грейс Парага от Западния университет. 

„Ядрено-магнитен резонанс показа, че при пациенти с дълъг ковид преносът на кислород към червените кръвни клетки е намален в сравнение със здрави индивиди“, добави тя. 

„След като се заразих с Covid, бях на кислород почти два месеца и ми отне почти три месеца, за да мога да ходя без проблеми с дишането“, каза един от интервюираните Алекс Копач, който спечели златния олимпийски медал в бобслея. 

„Трябва да имаме предвид, че този вирус може да има много сериозни дългосрочни последици, които не са никак малко. В моя случай, преди да се разболея, не мислех, че коронавирусът ще ми се отрази ужасно“, добави той. /Zdrave. to 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката