СЗО предупреждава за дългосрочно въздействие на COVID-19 върху психичното здраве 

23 юли 2021 05:59   1670 прочита


  

Въздействието на пандемията върху психичното здраве ще бъде “дългосрочно и широкообхватно”. Това предупреди Световната здравна организация (СЗО), докато експерти и ръководители призоваха за действия срещу тревожността и стреса, свързани с COVID-19, информира “Франс прес”. 

“Всички са засегнати по един или друг начин”, отбеляза СЗО в изявление в началото на двудневна среща в Атина със здравни министри от десетки страни. 


 
Допълва се, че “тревогите около предаването на вируса, психологическото въздействие на затварянията и самоизолацията” са допринесли за криза с психичното здраве, заедно със стресовете, свързани с безработицата, финансовите притеснения и социалното отчуждение. 

“Въздействията на пандемията върху психичното здраве ще бъдат дългосрочни и с трайни последици”, се изтъква в изявлението. 

Регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге подчерта, че психичното здраве трябва да се разглежда за “фундаментално човешко право”, подчертавайки как вирусът е разрушил много човешки животи. 

“Пандемията разтърси света”, отбеляза той на конференцията. 


 
“Повече от четири милиона човешки живота са загубени в световен мащаб, поминъци са унищожени, семейства и общности са разделени, бизнеси фалираха и хората са лишени от възможности”, обрисува тежката ситуация Клуге. 

СЗО призова за укрепване на услугите за психично здраве като цяло и подобряване на достъпа до грижи чрез технологии. 

Той също така призова за по-добри услуги за психологическа подкрепа в училища, университети, работни места и за хората на фронтовата линия на борбата срещу Covid-19. 

Министрите изслушаха 38-годишна гръцка жена, наречена Катерина, която им разказа как се лекува от психиатрично разстройство от 2002 г. и се справя добре до удара на пандемията. 


 
Тя вече не можеше да присъства на групи за лична подкрепа и не можеше да види баща си, което я принуждаваше да ускори лечението си. 

“Натискът на социалната изолация доведе до повишена тревожност”, каза тя. 
 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката