Три навика в ежедневието ни, удължаващи живота 

22 ноември 2021 05:49   2 коментара   4082 прочита


 

Ключът към дълголетието се крие в основните ежедневни навици, които ускоряват или, напротив, забавят процеса на стареене, пише британският вестник "Daily Express". 

Авторите на статията описват три важни, но прости действия, които помагат да се справим с възрастовите промени в организма. 

Според тях е важно да следим за консумацията на захар. Например изследователите са установили, че плодовите мушици живеят по-малко и са по-предразположени към преждевременна смърт поради богата на захар храна. 

"Високият прием на захар корелира положително с болести, свързани с възрастта, като диабет и сърдечносъдови заболявания, така че намаляването на захарта в храненето ще спомогне за забавяне на стареенето, предотвратяване на метаболитни нарушения и подобряване на общото здравословно състояние", казват авторите, цитирани от БГНЕС. 

Следващият навик, който може да забави процеса на стареене, е приемът на ресвератрол. Позовавайки се на д-р Дейвид Синклер, автор на книгата "Продължителност на живота: Защо стареем, когато не е задължително", журналистите предлагат да се приемат хиляди милиграми от антиоксиданта, съдържащ се в червеното вино и някои други храни. 

Смята се, че ресвератролът по естествен начин спомага за забавяне на процеса на стареене и подобрява оцеляването на клетките. Това свойство е наблюдавано при дрожди, а след това и при мишки, където е доказано, че естественият фитоалексин задейства "гена на дълголетието", известен като SIRT1. Ресвератролът има и други ползи за здравето: предпазва от хипертония, сърдечни заболявания, затлъстяване и повишена инсулинова чувствителност. 

Третият фактор е приемът на витамин D3. Проучванията показват, че нивата му в организма са обратно пропорционални на риска от смърт, а ниските концентрации корелират със смъртността от сърдечносъдови заболявания, рак и инфекции, както и с влошаване на когнитивните функции, депресия, остеопороза, хипертония и диабет тип 2. 

Тялото произвежда витамин D на открито, когато е изложено на пряка слънчева светлина. Но от октомври до началото на март светлата част на денонощието става твърде кратка, така че е необходима допълнителна доза D3, съгласувана с вашия лекар. 

Bgonair. bg 


 

2 коментара
05 Декември 2021 16:18 | Elsieimicy
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

потребности в отношениях


потребности мужчины в отношениях

психология отношений

семейные отношения


05 Декември 2021 18:02 | GiBoantmymn
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

https://www.noclegi-pracownicze-augustow.online
stx21
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката