Учени откриха начин за забавяне на растежа на раковите клетки 

22 октомври 2021 07:53   2336 прочита


 

Само преди десет години лекарите посъветваха пациентите, които бяха диагностицирани с рак, да запазят спокойствие. 

Днес тяхното мнение се е променило и сега те вярват, че някои упражнения ще помогнат за справяне с рака. 

Доказано е, че хората, които се занимават активно със спорт, имат много по -малък риск от развитие на рак. Ако патологията се е развила, тогава е възможно да се постигнат положителни резултати от лечението много по -бързо, ако човек прави редовно физически упражнения. 

В същото време учените все още имат какво да научат, защото не знаят кои упражнения в този случай ще се считат за най -полезни. 

В ново проучване специалистите проследиха дузина пациенти с рак на простатата. Те са подложени на антиандрогенна терапия, при която се блокират мъжките полови хормони и ефектът им върху простатата. 

Упражненията бяха назначени за лечение, което трябвало да се извършва в продължение на 12 седмици. Курсът включвал аеробни упражнения, упражнения за баланс и сила. Освен това на пациентите били предложени протеинови добавки. 

Учените наблюдават нивото на миокините в кръвта. Те са специални протеини, които се произвеждат по време на тренировка на мускулите. 

След края на курса на упражнения било установено, че нивото на миокините се е увеличило значително. След това в лабораторията бил проведен експеримент, който показа, че този протеин не убива раковите клетки, а предава сигнал към Т клетките и ги принуждава да атакуват злокачествени тумори. 

zdrave. to 

 

 


 

 


 
 

 

 
 

 

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката