В Италия присадиха изкуствено сърце 

12 ноември 2021 08:15   2 коментара   2642 прочита


 

В началото на 2021 г. първото в историята изкуствено сърце получи одобрение за употреба в Европа, а през октомври в Неапол (Италия) бе направена и първата имплантация на пациент с тежка сърдечна недостатъчност. Вече са били извършвани трансплантации на пациенти в Съединените американски щати по време на клиничните изпитвания, но операцията в Италия е първата употреба на този тип биопротеза в клиничната практика. 

Изкуственото сърце е произведено от френската компания Carmat и представлява революция в медицинската технологична индустрия. То е с достатъчно малки размери, за да може да се имплантира в гръдния кош на човек. Захранва се с батерии и има механична помпа, която изпомпва кръвта. Изкуственото сърце може да поддържа жизнените функции на човек с години напред. 

Над изобретението се е работило в продължение на 27 години. То е по идея на специалистката по сърдечносъдова хирургия Ална Карпантие от болница „Джордж Помпиду“ в Париж. 

„Идеята за това изкуствено сърце се роди преди близо 30 години. Целта беше да създадем устройство, което да замести сърдечните трансплантации с орган от трупен донор. Устройството работи физиологично като човешко сърце, пулсира, саморегулира се и е съвместимо с кръвта“, обясни за „Ройтерс” Стефан Пиат, изпълнителен директор на Carma. 

Изкуственото сърце вдъхва надежда за много пациенти, чакащи за трансплантация. Изкуственият заместител тежи 860 г, комбинация е от биологични и синтетични материали, и имитира формата и основните функции на човешкото сърце. Състои се от две камери, четири клапи и система за регулация, и се прикрепя към предсърдията на пациента. 

2 коментара
20 Ноември 2021 13:09 | Calvineduri
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

click over here fuck sex


21 Ноември 2021 12:11 | Richardswini
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

доброго дня всем появился новый пасивнный зарбаток по прадаже трафика зарегистрироватся можно здесь
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката