Златните съвети на проф. Сотир Марчев за силно сърце и имунитет

30 септември 2023 08:37   3105 прочита


 

 

,

 Сотир Марчев е сред най-известните български кардиолози, началник на Клиниката по кардиология към Медицинския институт на МВР. Почетен член е на Европейското кардиологично дружество и е републикански консултант по кардиология от 2014 г. насам. Във връзка със захлаждането и настъпването на есента проф. Марчев дава някои златни правила за здраво сърце и силен имунитет в най-критичния за хората сезон.


„Препоръчваме любителския спорт на всички, сега е моментът за разходки в паркове, градини... Доказано е, че повишава имунитета“, казва проф. Марчев. Той обяснява, че спортното натоварване можем да преценим, като извадим от 200 възрастта си. Това е допустимата граница на пулса, до който можем да стигаме при спорт.

По негови думи по тази начин намаляваме риска от алцхаймер до 45%. Професорът съветва още да пием кафето си топло, но не горещо. „Същото важи и за чая, супата, храната. Топлите напитки и храни разширяват кръвоносните съдове под лигавиците и по тях идват антитела и клетки на имунната система. Така те ни помагат срещу инфекциите. Горещите увреждат ендотела и през образуваните дупки инфекциите проникват в дълбочина.

Увредените от горещината клетки могат и да се изродят в ракови. Порцелановите чаши поемат част от топлината на току-що приготвеното кафе и по-скоро можем да го пием, без да е горещо! Чашата, поела част от топлината му, ни позволява и по-дълго да го пием, без да е изстинало. Еднократните пластмасови чаши под влияние на горещите напитки могат да отделят вредни химически вещества. Затова те са предназначени само за студени напитки“, допълва специалистът.

„Спрете да вземате добавки витамин D! Техният прием не лекува сърдечни заболявания, затлъстяване, промени в настроението, множествена склероза, метаболитни нарушения, не намалява риска от остеопороза и костни фрактури, въпреки че при всички тях може да има понижение на витамин D в организма! Ниските нива на витамин D са резултат от лошото здраве, а не причина за него. Истината е в здравословния живот с физическа активност на открито, а не в таблетките!“, категоричен е професор Марчев.
Той допълва, че трябва всеки задължително да прави по 7200 крачки на ден. По отношение на храната професорът казва: „Всички кардиологични препоръки са единодушни, че до 7 яйца седмично са здравословен вариант за закуска, обяд или вечеря, за предпочитане пред силно преработените „заводски“ храни. През комунизма нямахме пари всеки ден да ядем кюфтета и си купувахме домати. Сега е обратното – здравословната храна става все по-скъпа. Ако погледнем още по-високо в класацията на полезните храни, ще видим, че в момента една сьомга струва колкото барел нефт. Докато непълноценна храна може да си купи всеки. На първо място, трябва да се ядат много плодове и зеленчуци. После пълнозърнест хляб, варива, както и българското кисело мляко“, съветва кардиологът.

Той апелира и да не цедим плодове на фрешове. „В соковете остава цялото количество захари, които, макар и натурални, са си въглехидрати, а фибрите, които забавят усвояването на захарите, отиват с пулпа от плода в боклука. Освен това днешните плодове съдържат повече захари, отколкото предшествениците им – всяко следващо подобряване на сортовете е добавяло захарно съдържание, защото това ги прави по-вкусни и съответно по-търсени. Очевидният извод е: не изстисквайте плодовете за сок, а ги яжте цели, за да не се губят полезните за отслабването влакнини. Градският живот поощрява точно обратното – по-лесно е да си купиш фреш, отколкото да намериш свежи плодове, после място, на което да ги измиеш, нож – да ги обелиш... и се отказваш“, казва Марчев.
 
 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката