Идват чудни празници, а традицията повелява

13 януари 2021 23:36   12 коментара   5805 прочита


 С Антоновден, честван тази неделя (17 януари), и с Атанасовден, който е на следващия 18 януари, са свързани много традиции и обичаи. Според някои вярвания Свети Антоний държи юздите на тежките пандемични болести като чумата, а Свети Атанасий пък властва над зимните студовете и леда. Богат-беден

Прелюбопитен факт е, че в българския фолклор двамата светци са възприемани като братя - единият много беден, а другият - богат. Хората обаче почитали само богатия. Но когато веднъж той отишъл на кръчма, облечен с окъсана дреха, никой не му обърнал внимание. Тогава богатият брат разбрал, че хората го почитат само заради имането и дрехите му и ги полял с вино. Оттогава има обичай хората да се черпят с вино и за да не се карат братята, някъде празнували само единия празник - Атанасовден.

Според други вярвания като братя те символизират инструменти, състоящи се от две части като клещи и ножици. Затова са покровители на точилари, ковачи и други занаятчии, работещи с метал. Затова и двата празника са съответно един след друг - на 17 и на 18 януари. Според народните вярвания Антоновден е един от лошите празници и отбелязването му е е задължително, тъй като така ще се предпазим от болести.

За да са здрави, трябва да празнуват задължително и хората с имена на светията или негови производни като Антон, Антонио, Антония (старо римско родово име, означаващо „безценен, неоценим, който няма цена“), Антоана, Антоанела, Андон, Доника, Дончо, Донка, Тончо, Тоника и т. н. На трапезата обаче не бива да се слага свинско месо, за да не се разлютяват болестите. Забрани На този ден жените не трябва да плетат или шият, тъй като ако се убодат, раната няма да зарасне бързо.

Не бива да варят боб, леща, царевица или други варива, за да не разсърдят чумата, синята пъпка и шарката. Приготвят единствено содени питки, намазани с мед, които раздават на близките си за здраве. Задължително трябва да се надупчат с вилица, за да не се “надупчат” децата с шарка. Една от питките трябва да се остави на тавана, тя е наречена за “белята, лелята” - така в някои райони наричат чумата. В различните краища на страната Антоновден е познат също като Лелинден или Чумин ден.

Двамата светци са наричани бащи на чумата, тъй като се смята, че именно на техния празник се е появила. На празничната трапеза освен содената пита се слагат още тутманик и пълнена кокошка. Календар Следващият ден, посветен на Свети Атанасий, бележи средата на зимата. Тогава пък повод за празненство имат именици като Атанас, Атанаска, Наско, Нася, Ася, Настя, Таньо, Живко, Живка, Тина, Нанси, Танко и др.

На някои места се нарича среди зима, тъй като се смята, че след него студовете си отиват. Според една легенда, когато Господ разпределял небето и земята между светците, на Атанасий се паднали зимните студове и ледовете. Затова празникът му бележи средата на зимата. Народът вярва още, че на този ден светията си съблича кожуха, облича бяла копринена риза и отива да вика лятото: „Иди си, зимо, да дойде лято! “

Като чуела това, зимата си стягала кожуха, за да си иде и да отстъпи място на лятото. Затова в българската традиция е популярна и турската поговорка за този ден „Танас гилди, яз гилди! “( „Атанас дойде, дойде лятото! “) На празника гадаят и каква ще бъде настъпващата стопанска година - ако е топло и снегът се топи, означава, че ще има много плодородие и пълни хамбари.

В някои села в Тракия на този празник се правят молебени за дъжд през лятото и жените раздават пити. В Родопите също свързват затоплянето на времето със светеца - наричат го Св. Тимей и дори вярват, че той е третият, най-малък брат на Антоний и Атанасий. Свети Тимей прекадява земята с тамян и оттогава тя започва да се затопля. Затова отсега стопаните се подготвят за работа на полето, лозята и градините.

Според друга трактовка има ли много сняг на Атанасовден, голям берекет се очаквал. Заклинания В някои региони на празника се коли черна кокошка, която се приготвя с ориз и се раздава на близки и съседи, за да са далеч болестите от дома. Смята се, че перата притежават лечебна сила и затова се запазват. На други места хората палят огньове и така посрещат Атанасовден. Характерен обичай за празника е ритуалът “побратимяване”.

Могат да се направят и лични курбани, за да се излекува болест или ако е преживяна неприятна случка. Коли се прасе, ако е оцеляло на Рождество Атанасовден се нарича още Втора Коледа, така че тези, които не са заклали прасе на Рождество Христово, могат да го направят сега. На празничната трапеза се слага пита с мед, пълнена кокошка и свинско с бамя.

На Атанасовден, както и на Антоновден се приготвят хлябове, намазани с мед, маджун или петмез срещу болестите. В Северозападна България казват, че чумата се ражда на този ден и за да бъде умилостивена, трябва да се раздава за нея. В някои райони освен обредния хляб, за да няма чумна или други епидемии, колят за курбан черна кокошка или черно пиле.

Приготвят я по различен начин - пекат я, варят я или с месото готвят яхния, но задължително я раздават. Вярва се, че „болестите бягат от черното пиле“, а перата му имат целебна сила - особено за деца, които се сепват нощем насън. Когато раздават от хляба и курбана, казват: „Свети Танас да помага! “, вярвайки, че светецът пази хората и домашните животни от смъртоносни болести. Вярва се, че след Атанасовден не трябва да се ядат тикви, за да не страда човек от болки и подуване на стомаха. 

 Blitz. bg


Още за: Още от: Живот

Принтирай статия
12 коментара
05 Февруари 2021 23:48 | JosephTUB
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Читать эротические истории - Эротические рассказы, Читать эротические рассказы


06 Февруари 2021 01:09 | BruceZon
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

try this website Гидра сайт


06 Февруари 2021 07:35 | Coreymew
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

обнаженные красотки - сексуальные девушки, фото сексуальных девок


06 Февруари 2021 18:58 | Howardjew
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

click here for more info Гидра ссылка


07 Февруари 2021 10:40 | DavidMor
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ibruxen (Ибрутиниб 140мг) - Ибруксен ( Ibrutinib) – аналог Имбрувика представляет собой лекарственный препарат, действующий на основе низкомолекулярного ингибитора тирозининазы Брутона.
Форма выпуска
Выпуск лекарства осуществляется в виде капсул, основным веществом которых является ибрутиниб.
Действие препарата
Рекомендуется принимать препарат за несколько часов либо до еды, либо после. Попадая в организм, лекарство сразу же абсорбируется. Действие препарата направлено на борьбу с раковыми клетками: он останавливает процесс их роста, тем самым приводя к уменьшению опухоли. Если вы хотите Ibruxen (Ибрутиниб 140мг) - Ибруксен ( Ibrutinib ) – аналог Имбрувика купить недорого, тогда оформляйте заказ на нашем сайте.
Показания к применению
Прием лекарственного средства осуществляется взрослыми, имеющими следующие заболевания: • Мантийноклеточная лимфома; • Лимфоцитарный лейкоз; • Макроглобулинемия Вальденстрема. В основном, лечение данным препаратом осуществляется в том случае, если пациенты не могут пройти курс химиотерапии или иммуннотерапии. Про Ibruxen (Ибрутиниб 140мг) - Ибруксен ( Ibrutinib ) – аналог Имбрувика отзывы по большей части положительные.
Побочное действие
В качестве побочных эффектов можно отметить: • нарушения работоспособности нервной системы; • нарушения работоспособности желудочно-кишечного тракта; • нарушения зрения; • аллергические реакции. Также может проявиться слабость или отек. Если побочные эффекты имеют слабое действие, то прием препарата продолжается в обычном режиме. В противном случае при ухудшении состояния пациента прием препарата прекращается и назначается консультация у лечащего врача. Узнать, какая сегодня на Ibruxen (Ибрутиниб 140мг) - Ибруксен ( Ibrutinib ) – аналог Имбрувика стоимость можно, позвонив в нашу аптеку.
Противопоказания
Ибрутиниб не рекомендуется принимать: • беременным и кормящим женщинам; • детям в возрасте до 18 лет; • больным, имеющим гиперчувствительность к какому-либо из компонентов препарата; • пациентам, у которых имеются проблемы с печенью и почками. Также запрещено применение препарата в случаях, если ведется параллельный курс лечения мощных препаратов. Среди тех, кто был вынужден пройти курс лечения данным препаратом, было отмечено тяжелое влияние Ибрутиниба на организм. По мнению некоторых, в течение приема лекарства проявились многие побочные эффекты, особенно часто – кровотечения и нарушения дыхательных функций. Все это приводило к тому, что нужно было постоянно корректировать дозу лекарства. В любом случае отпуск препарата осуществляется по рецепту врача. И для того, чтобы был назначен именно
Ibruxen (Ибрутиниб 140мг) - Ибруксен ( Ibrutinib ) – аналог Имбрувика цена которого более доступна, необходимо пройти специальное обследование и сдать требуемые анализы. Лечащий врач сделает вывод о виде заболевания и выпишет соответствующий рецепт


Ibruxen (Ибрутиниб 140мг) - Ибруксен ( Ibrutinib ) - аналог Имбрувика цена


07 Февруари 2021 11:49 | Lessmeva
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Obeliva 5mg (Обетихолевая кислота) - Обелива (Obeticholic Acid) - аналог Ocaliva
представляет собой лекарство на основе компонентов,
эффективно воздействующих на организм.
Если употреблять таблетки правильно, можно справиться с опасной болезнью:
Биллинарным циррозом печени.
Сходите в больницу и пообщайтесь с доктором,
который назначит индивидуальную схему приема таблеток.
Можно Obeliva 5mg (Обетихолевая кислота) - Обелива (Obeticholic Acid) - аналог Ocaliva купить быстро, сделав несколько кликов.
Этот современный препарат разработан для пациентов, страдающих от цирроза печени.
Болезнь сопровождается неприятными симптомами, с которыми можно быстро справиться.
Употребляйте таблетки в соответствии с разработанной схемой терапии, чтобы не
столкнуться с «побочками».

Показания к применению
Медикамент создан для лечения пациентов, которые столкнулись с циррозом печени.
В его составе присутствуют компоненты, у которых оперативное и эффективное действие.
Они всасываются в кровь, начиная устранять очаг заболевания.
Самолечение чревато непредвиденным усугублением ситуации.
Сходите к доктору, который назначит правильную терапию, учитывая результаты анализов,
и Вы обязательно заметите улучшение самочувствия.

Противопоказания
При наличии этих противопоказаний принимать лекарство нельзя:
• аллергия на активные компоненты препарата;
• не достижение пациентом возраста 18-ти лет;
• наличие хронических заболеваний, которые могут обостриться;
• наличие прочих проблем, которые связаны с функцией печени;
• прием антибиотиков и медикаментов на основе зверобоя.
На Obeliva 5mg (Обетихолевая кислота) - Обелива (Obeticholic Acid) - аналог Ocaliva отзывы
можно прочесть на разных сайтах.
Покупайте лекарство с доставкой выгодно онлайн или в телефонном режиме.
Наши специалисты всегда готовы ответить на возникшие вопросы.

Способ применения
На Obeliva 5mg (Обетихолевая кислота) - Обелива (Obeticholic Acid) - аналог Ocaliva цена
приемлема. Начинать прием лекарства нужно с таблетки в день.
После того, как Вы пропьете препарат три месяца,
можно увеличивать дозировку, находясь под наблюдением доктора.
Специалист сделает все правильно, чтобы Вы не столкнулись с рецидивом.
Помните, что ни в коем случае нельзя прекращать прием медикамента самостоятельно.

Побочные явления
Нарушение разработанной схемы лечения приводит к таким побочным эффектам:
• постоянное ощущение усталости; • зудящие высыпания на коже;
• резкое увеличение температуры без причины;
• нестабильное функционирование сердца;
• ощущение тошноты, рвота.

На Obeliva 5mg (Обетихолевая кислота) - Обелива (Obeticholic Acid) - аналог Ocaliva стоимость
можно уточнить у сотрудников сайта.
Каждому пациенту нужно проконсультироваться с лечащим врачом,
который назначит подходящую схему приема таблеток,
и тогда побочные явления будут полностью исключены.
окалива


07 Февруари 2021 16:14 | AnthonyCom
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

правильный вебресурс кардинг форум


07 Февруари 2021 18:37 | RubenNak
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

достохвальный ресурс кардинг форум


07 Февруари 2021 22:44 | MichaelPiony
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

добродетельный вебсайт кардинг форум


08 Февруари 2021 01:16 | KevinJah
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Коммерческое предложение
Приглашаем Ваше предприятие к взаимовыгодному сотрудничеству в сфере производства и поставок тугоплавких металлов и изделий из них.
Основные направления деятельности нашего предприятия:
- продажа тугоплавких металлов (молибдена, вольфрама, никеля, тантала, ниобия, титана, циркония);
- поставка порошков, концентратов, катализаторов, карбидов и оксидов на основе тугоплавких металлов;
- поставка изделий производственно-технического назначения (пруток, лист, проволока, сетка, тигли, квадрат, экран, нагреватель, штабик, фольга, контакты, втулка, опора, поддоны, затравкодержатели, формообразователи, диски, провод, обруч, электрод, детали, пластина, полоса, рифлёная пластина, лодочка, блины, бруски, чаши, диски, труба) из тугоплавких металлов. Любые типоразмеры, изготовление по чертежам и спецификациям заказчика:
- поставка изделий из сплавов:
w-cu15


08 Февруари 2021 03:31 | Davidtab
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

click resources asset store


12 Февруари 2021 12:44 | Pouringabu
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

or their samples written
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката