Д-р Дориан Босев: 350 000 жени в България са с ендометриоза 

11 април 2021 07:09   4 коментара   2606 прочита


  
Д-р Дориан Босев е главен асистент в СБАЛАГ “Майчин дом”, София, специалист по миниинвазивна гинекология от Университета “Станфорд”, Калифорния; специалист по инфертилитет и репродуктивна медицина от Институт “Хуманитас”, Милано. 

Д-р Босев и негови колеги от “Майчин дом” ще извършват безплатни прегледи за ендометриоза през месец март в рамките на Информационната кампания “Ендо Март 2021”. Какво представлява ендометриозата и как се лекува, д-р Босев обясни специално за читателите на вестник “Доктор”. 

- Д-р Босев, какво заболяване е ендометриозата? 

- Най-просто казано, ендометриозата е патологично наличие на ендометриум извън кухината на матката. Нормално маточната кухина е постлана от ендометриум, който под действието на женските хормони всеки месец се подготвя за забременяване. 

Когато не се случи забременяване, тази тъкан се изхвърля навън - това е обичайната месечна менструация. 

Когато на друго място в тялото имаме ендометриум, той се подлага на същите промени, както този в маточната кухина, но няма къде да бъде изхвърлен. Това води до образуване на ендометриозни импланти и кисти, които притискат и инвазират тъканите, върху които са разположени. Получават се сраствания и възпалителна реакция. 

- Какви симптоми усеща жената, която страда от ендометриоза? 

- Ендометриозата е многолика, а симптомите се определят от това къде е разположена. Обикновено, ендометриоза се открива в репродуктивната система, в малкия таз. Симптомите тогава са дисменорея (болезнена менструация), болка при полов контакт, болка в кръста, болка при уриниране, дори болка при чревната перисталтика (движението на червата). 

При ендометриоза на други места в тялото - в пикочния мехур, в червата, в диафрагмата, в белия дроб, дори в мозъка, симптоматиката е различна. 

- Какви изследвания могат да докажат ендометриоза в малкия таз? 

- Единствено хистопатологичното изследване доказва категорично ендометриоза. Иначе, има много други методи - преглед, анамнеза, ехография, ЯМР, които биха ни навели на мисълта, че се касае за ендометриоза. 

undefined 

Д-р Дориан Босев 

- Защо е важно жените да знаят за ендометриозата и да се лекуват? 

- Това е хронично заболяване, което засяга жените в репродуктивна възраст. Въпреки това, има случаи и при момичета под 10-годишна възраст. Може да се срещне и при жени в менопауза. Това заболяване влошава качеството на живот. Между 30 и 50% от жените с репродуктивни проблеми имат ендометриоза. Понякога няма симптоми или те са нетипични, поради което диагностицирането на заболяването може да отнеме между 10 и 15 години. Ендометриозата е доброкачествено, но инвазивно заболяване 

и за него трябва да се говори, за да се диагностицира и лекува навреме. Жената не трябва да приема, че силно болезнената менструация е нещо нормално, че е нормално да има болка при полов контакт, че е нормално да не може да зачене. 

Всяка десета жена в света страда от ендометриоза. В България са засегнати 350 000 жени, което е изключително голяма честота. 

- Как ще протекат прегледите от кампанията “Ендо Март 2021” в “Майчин дом”? 

- Това е световна кампания на World Wide EndoMarch, която обединява над 100 организации и сдружения от над 60 държави. У нас зад инициативата стоят Фондация “ЕндоМарч България” и Фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве”. Като най-голямата акушеро-гинекологична болница в България “Майчин дом” се включи в кампанията с дни на отворените врати за всички, които страдат от ендометриоза, които имат симптоми на заболяването, които имат проблеми със забременяването и които страдат от болезнена менструация. 

Всеки ден ще извършваме безплатни прегледи и консултации от 13 до 15 ч. следобед, в 214-ти кабинет. Часове се записват всеки работен ден между 15 и 16:30 ч., на телефон 02/ 9172 200 или на о[email protected] com. Прегледите са напълно безплатни и няма нужда от направления. 

- Какви са причините за ендометриозата? 

- Причините не са абсолютно известни и доказани. Съществуват няколко теории за генезиса на заболяването. При една от теориите причина за ендометриозата е ретроградната менструация - тя преминава от матката през тръбите, връща се назад и попада в малкия таз. 

Втората теория е метаплазия на тъканите - преминаване на един вид клетки и тъкани в друг вид. Трета теория е разпространение на ендометриума по кръвен и лимфен път 

Четвърта - след хирургични интервенции се получава един вид “трансплантиране” на ендометриум от кухината на матката в други части на тялото. Пета теория - нарушения на имунната система, при които тя не може да разпознае и разруши клетки и тъкани, които се разрастват там, където не им е мястото. 

Замърсяването с диоксини е възможна причина за ендометриоза 

- Има ли рискови фактори за ендометриоза? 

- Рисковите фактори не трябва да се абсолютизират. Но по-рискови за ендометриоза са: жени, които не са раждали; при които много рано е започнала менструацията; които много късно влизат в менопауза; които имат кратки и чести менструални цикли (по-кратки от 27 дни); които имат обилни и дълги менструации (повече от 7 дни); които са с високи нива на естроген; които са с нисък бодимас индекс; при медицински състояния със смущения в оттока на менструалната кръв; при различни аномалии в анатомията на гениталиите. В последно време се говори също за генетика и наследственост на ендометриозата. Когато жената има близки родственици с ендометриоза - майка или сестра - е много вероятно също да е с това заболяване. 

- Какво е съвременното лечение на ендометриозата? 

- Лечението на ендометриозата е два вида - медикаментозно и хирургично. Хирургичното, най-вече миниинвазивното лапароскопско лечение, е златен стандарт в света. То води до много по-добри резултати, в сравнение с медикаментозното лечение. По-малка е честотата на рецидивите на ендометриоза след хирургично лечение. 

С лапароскопска хирургия се повлиява много по-добре тазовата болка и се покачва шансът за забременяване по естествен начин. Лапароскопията като оперативна техника има огромни предимства - интервенцията протича по-безболезнено, усложненията са редки, пациентката се връща много бързо към обичайния си начин на живот. Предимство за лекаря, който извършва лапароскопската процедура, е, че вижда много по-добре оперативното поле и затова оперира точно, с най-голяма прецизност. 

Разбира се, медикаментозното лечение има своето място за облекчаване на симптомите, преди хирургично лечение или след такова за долекуване, както и преди асистирана репродукция, когато се избере консервативен подход. 

- Споделете най-тежкия случай на ендометриоза, който сте лекували? 

- Сещам се за пациентка, която наред с ендометриоза в репродуктивната система, болка и стерилитет, страдаше и от ежемесечни пневмоторакси по време на менструация. Поради това всеки месец я приемаха в спешно отделение. 

Оказа се, че тази пациентка има също ендометриоза на диафрагмата и на белия дроб, която предизвиква пневмотораксите. Приложихме мултидисциплинарен подход - проведох лапароскопско лечение в малкия таз, а торакален хирург извърши тораскоскопско лечение. 

При друг случай на лечение на тазова ендометриоза се видя, че един имплант притиска левия уретер и пречи на дренажа на урината. Като последствие имаше състояние на хидроуретер (уретерът е раздут и изпълнен с урина). Ако не бяхме направили резекция на уретера и повторна имплантация, щеше да се загуби напълно бъбречната функция. Blitz bg 

Мара КАЛЧЕВА 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
4 коментара
11 Април 2021 10:20 | Психарката
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Наблюденията са ми че такива проблеми започват още от първия цикъл при жени, който идва към 14 годишна възраст и наистина всеки месец им се бие инжекция заради силни болки. С течение на времето се оказва, че са с репродуктивни проблеми. Това е началния етап на такива последващи проблеми. Мисля, че днес най опасен е ЧПВ. Дори да имаш един партньор да речем съпруг при едно негово отклонение може да умрете от рак на шийката на матката причинен имено от този вирус .По този въпрос няма абсолютно никаква гласност . Интересното е, че мъжете са само преносители смъртността при тях е малка докато при жените в последните години има рязко увеличаване на смъртността.


11 Април 2021 10:35 | пациентка
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ако забелязваме че Личната лекарка има психични отклонения. Действията и изказванията са и неадекватни, което води до риск за нашето здраве. Към кого да подадем сигнал за това?


11 Април 2021 10:44 | лечителка
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ако забелязваме че Личната лекарка има психични отклонения. Действията и изказванията са и неадекватни, което води до риск за нашето здраве. Към кого да подадем сигнал за това?


11 Април 2021 12:56 | Ветеран
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ветеран съм от Втората световна война. Служих и отбранявах славно родината. Някоя алчна к. рва сиреч лекарка да ми изпише рецепта на петорна цена, че ме наболява яйчника
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката