50 водещи учени: Глобалното затопляне се ускорява с безпрецедентна скорост 

08 юли 2024 08:05   1373 прочита


 
Докладът показва, че човешката дейност вече е повишила температурата с 1, 31 градуса 
 
 
 
 

Глобалното затопляне се е ускорило до "безпрецедентни" нива и крайният срок за ограничаването му наближава, предупреждават петдесет водещи учени в проучване. Според изследване, публикувано в списание Earth System Science Data. 

През същия период средната температура на повърхността е била с 1, 19 градуса по-висока в сравнение с прединдустриалния период от 1850 до 1900 г., който се приема за референтен. Това е голяма промяна от десетилетието преди това до 2022 г., когато растежът беше 1, 14 градуса спрямо прединдустриалния период. „Затоплянето, причинено от хората, се увеличава с безпрецедентна скорост“ през наблюдавания период, предупреждава проучването, предава Index. hr. 


Той е част от поредица от периодични оценки на климата, стартирани, за да запълнят празнината между докладите на Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата (IPCC), които се публикуват средно на всеки шест години от 1988 г. насам. 

Изследването беше публикувано, докато световните дипломати се срещат в Бон за разговори за климата преди 29-ата среща на COP в Баку. В забележителното Парижко споразумение от 2015 г. страните се ангажираха да ограничат глобалното затопляне до под два градуса над прединдустриалните нива, с по-амбициозна цел от 1, 5 градуса. 

Докладът показва, че човешката дейност вече е повишила температурата с 1, 31 градуса. Намаляването на броя на замърсяващите частици в атмосферата, които отразяват част от слънчевата енергия обратно в космоса, също допринася за затоплянето, се казва в изследването. 

„Основната причина е намаляването на замърсяването на въздуха, първо в Европа и САЩ, а след това в Азия, особено в Китай“, казва Глен Питърс от Норвежкия център за изследване на климата CICERO. 

„Не правим достатъчно“ 

По-строгите разпоредби за глобалното корабоплаване и по-малкото използване на въглища за производство на електроенергия доведоха до спад в емисиите на серен диоксид, което имаше охлаждащ ефект. Учените предупреждават, че глобалното затопляне е основно резултат от "емисиите на парникови газове на най-високите нива в историята". 

Годишните емисии между 2013 г. и 2022 г. са 53 милиарда тона въглероден диоксид и неговия еквивалент в други газове, нараствайки до 55 милиарда тона през 2022 г. 

Това означава, че световният „въглероден бюджет“, прогнозното количество парникови газове, които могат да бъдат емитирани преди планетата да се затопли над границата от 1, 5, „се свива бързо“, предупреждава проучването. През 2020 г. IPCC изчисли, че в този „бюджет“ остават 500 милиарда тона въглероден диоксид. Към началото на 2024 г. той вече е намалял до около 200 милиарда. 

Въпреки това, водещият автор на доклада, Пиърс Форстър, каза, че има "искрица оптимизъм" в поне едно заключение - скоростта на растеж на емисиите през последното десетилетие се забавя. Съавторът Пиер Фридлингщайн предупреди, че това не е достатъчно, за да се избегне изменението на климата. „Нямаме нужда от стабилни предавания. Имаме нужда от тях, за да стигнем до нулата“, подчерта той. 
 


Още за: Още от: Живот

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката