Дева Мария се явява в наша пещера 

18 юли 2021 05:35   3294 прочита


  
 
Божията майка Дева Мария изумява посетителите на пещера Венеца край видинското село Орешец. Нейният образ стои величествено като скално образувание на централно място в природния феномен. Чудото е високо няколко метра и изобразява Богородица със сведена глава, приела поза на смирение. За да бъде ясно видяно скалното образувание, е нужно да бъде осветено. Колосалният камък е най-голямата атракция в пещерата, която беше официално отворена за посетители преди 6 години.

Във Венеца има още редица 
разнообразни образувания. Могат да се видят ледени кристали, сталактити, сталагмити, арагонитни кристали, гроздовиден сталактит (срещан рядко в българските пещери), калцитни образувания и други. По целия под са разпръснати кристали в различни цветове, дължащи се на кристализацията на водата и минералите в заобикалящите ги скали.

Скалната Дева Мария е един от обектите, който се извисява най-високо, но дори и минимално вглеждане препраща към емблематичната библейска личност. И в други пещери в България могат да бъдат видени чудновати образувания. В Леденика край Враца се срещат Дядо Коледа, Главата на Великана и Къщичката на Баба Яга. Извънземни пък са се отбивали в пещерата Магурата преди седем хиляди години и са се срещали с първобитни хора от родните географски ширини. За това свидетелстват древни рисунки по стените на подземната дупка, намираща се в непосредствена близост до град Белоградчик. retro bg 
 
 
 

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката