Голям празник е днес! Повод да черпят има много!

17 септември 2019 09:36   3704 прочита


На 17 септември Православната църква отбелязва паметта на една истинска християнка, отдала своя живот и този на най-близките й – децата й – в защита на своята вяра. Това е майката София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, които са наречени на трите основни добродетели в християнската вяра. Благочестивото семейство живяло в средата на 1 и началото на 2 век в Рим.

Майката, която усърдно изпълнявала Христовите заповеди, учела на тях и своите три дъщери. Те били така изпълнени с добродетели, че всички ги сочели за пример. Така мълвата за тях стигнала до самия император Адриан, който бил езичник. Той веднага заповядал майката и дъщерите й да се изправят пред него.

Запитани каква е вярата им те твърдо заявили, че са последователи на Христос Спасителя. Императорът решил да ги изпитва една по една като започне от най-голямата дъщеря, после средната и накрая – най-малката, и да ги принуди да се поклонят на езическите божества.

Макар невръстни – Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов – на 9 – момичетата твърдо отстоявали своята християнска вяра и не се поддали на различните ласкателства и заплахи. Това разярило Адриан и той една по една ги подложил на жестоки и нечовешки мъчения.

Убивал децата едно по едно, за да може останалите да се откажат от вярата си. Майката София през цялото време ги подкрепяла в страданията и ги увещавала да не се отказват от Христос. Нито едно от момичетата не потъпкало вярата си.  И трите станали мъченици.

След края на мъченията и тяхната смърт София взела телата им, положила ги в скъп ковчег и ги погребала на хълм извън града. Три дни тя не се отделила от гроба им и не спирала да се моли на Господа. Така предала душата си на Бога.За изживените страдания, заедно с децата й, Православната Църква ги нарекла мъченици.

Светите мощи на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов от 777 г. до днес почиват в град Елзас, Франция. На този ден почитаме християнските добродетели и стремежът към тях, тъй като от векове наред народът ни вярва, че доброто никога не се забравя и един ден ще бъде възнаградено.

Всеки проявява милосърдие към човек, изпаднал в беда, а гостенин не се връща, дори и да е неочакван. На 17 септември имен ден празнуват: София, Вяра, Верка, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любомира, Люба, Любомир. /blitz.bg


Още за: празник   християнка   вяра   Още от: Живот

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката