Христо Стоичков на 53: Легендите не остаряват

08 февруари 2019 09:47   1661 прочита


Легендарната осмица", "Футболната легенда", "Модерният ляв", "Камата" - всичко това се отнася за един и същи човек - Христо Стоичков. Днес той навършва 53 години. Името му отваря много врати и в чужбина. И има защо.

Той е носител на "Златна обувка" и "Златна топка", голмайстор на Световното първенство по футбол през 1994-а, носител на купата на Европейските шампиони и футболист на годината на България - цели 5 пъти. Просто Стоичков. Има някои истории, които са прекалено истински, за да се разкажат.

Но фактите в приказката на живота на футболиста си заслужат да да бъдат споменати и да се помнят дълго. Защото е българин и защото го заслужава! Пътят от Пловдив до София - Барселона - Америка, е извървян с много упоритост и амбиция. Такъв е той - гори във всичко, което прави. А футболът е голямата му страст. Ицо е създаден за футболист. Емоцията, с която играеше на терена, е незабравима и до днес.  Първите големи победи идват с ЦСКА. Там е великото начало.

Незабравимото. Името му е изписано със златни букви в червената история. А за "армейската" агитка той е Бог. Неслучайно е забелязан от може би най-популярния клуб в света - "Барселона". В Испания кариерата му достига истинския връх. "Най-хубавият ми миг е първата КЕШ с Барселона", признава Стоичков.

 "Имах щастието животът да ме изстреля нагоре и да сбъдна голямата си детска мечта. Знам само, че днес, когато погледна надолу, за да видя откъде съм тръгнал, все още ми се завива свят", казва Камата.

Не си мислете, че той няма други любови, освен футбола. Има - и то цели три, в лицето на съпругата си Мариана и двете си дъщери - Христина и Михаела. А наскоро и на внучка си - Миа. В своята автобиографична книга "Христо Стоичков. Историята" той говори открито за първите си любовни трепети към жената, която по-късно става негова любима, приятел, опора. "Животът не е само футбол.

Срещнах голямата любов. Единствената. Марияна! Първо, тя изобщо не знаеше "кой съм и за какво се боря". Хитро ѝ подарих календар на отбора, за да ме види ухилен с червената фланелка на първата редица.

За жалост - нямаше някакъв особен ефект. Но пък това само ме амбицира на макс. Смело и предизвикателно ѝ заявих, че ще стане моя жена, и тръгнах да превземам територии. Не обаче така агресивно като в американския футбол, например.

Стратегията и тактиката бяха други - бавно, но славно... И ще ви доверя още нещо - не помня 30 някога в живота си да съм бил чак пък толкова любезен с някого, който ми е налагал такива строги правила.

В случая нямаше как. Любовта иска жертви. Днес си давам сметка, че ако не се бях оженил толкова млад, нямаше да постигна и половината от успехите си". Другата слабост на Камата са неговите момичета.

Като женски баща това е неговото слабо място. По-голямата от тях - Михаела, го направи и дядо на внучка. Явно Христо е орисан да живее в голямо женско царство. Днес Христо Стоичков става на 53. Легендите не остаряват! 

/woman.bg/


Още за: Христо Стоичков   име   врати   Още от: Живот

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката