Жена роди първото бебе в Америка, родено от присадена матка от починал донор

10 юли 2019 10:14   1134 прочита


За първи път тази година в САЩ, клиника изражда здраво бебе, родено от трансплантирана матка, от мъртъв донор. Според изследователския екип, който е присъствал на раждането, това е едно обещаващо развитие за репродуктивните проблеми на много жени, при които проблемът е матката, предава CNN.

Момиченцето е родено през юни с цезарово сечение, а майката е в средата на 30 си години“, съобщиха от клиниката в Кливланд, в която е извършена трансплантация и след това самото раждане.

„Пациентката, майката на бебето, е родена без матка и  влязла в програмата на клиниката , която е насочена за жени с проблеми на матката“, казва д-р Томазо Фалкон, член на екипа по трансплантация. Жените с това заболяване или са родени без матка, или те са увредени на по- късен етап при болест или инфекция.

След раждането, майката е избрала да премахне трансплантираната матка. Това винаги е въпрос, който изисква проучване“, каза още д-р Томазо. „Но тук основното е идеята, че починал донор, може да даде матка, която да функционира удивително добре“, допълни д-р Томазо.

Процесът по присаждане е отнел 15 месеца. Това е вторият случай, при който лекари израждат бебе от жена, с присадена матка от починал донор. Първият такъв  бил през 2017г. в Бразилия. Тогава 32- годишна жена, родена без утроба, получава матка от 45- годишна жена, починала от инсулт. В Кливланд, държат донорите на матки да бъдат жени между 18 и 40- годишна възраст, които още не са в менопауза. Д-р Фалконе отбелязва, че има и няколко опита за трансплантация от живи жени, които са успешни.

Родилката е имала по-лека бременност и е напуснала клиниката три дни след раждането.

Превод: Struma.com


Още за: САЩ   раждане   бебе   Още от: Живот

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката