Ковидът разбива семействата ни: 5 пъти повече разводи в изолацията! 

14 април 2021 08:10   2151 прочита


  

 
В резултат на пандемията, локдауните и социалната изолация много семейства в Германия са решили да се разделят, сочи проучване на социологическия институт "Civey". 

За двата месеца на пролетния локдаун решение за развод са взели 2, 2 процента от анкетираните, които са общо 2500. За същия период на 2019-а година, по данни на Федералната статистическа служба, този показател е бил 0, 42 на сто. Именно на тази база авторите на изследването правят прогнозата си за петкратен ръст в разводите в резултат от пандемията, пише "Дойче веле". 

Пред настъпването на пандемията в Германия годишно са се развеждали около 150 000 двойки, а сключваните бракове са около 400 000. Средната им продължителност е 15 години, а както става ясно още от данните - всеки трети брак рано или късно се е разпадал. 

"Принудителната социална изолация налива масло в огъня на и без това проблематичните отношения между някои съпрузи, замисляли се за развод още преди настъпването на пандемията", коментира кьолнската адвокатка Агнес Лизик. През последните години много от семейните двойки са се сблъскали с повече проблеми, отколкото преди. 

Нерядко мъжете, аргументирайки се с това, че са свръхзаети с работата си в хоумофис, са оставяли жените сами да се справят с проблемите около възпитанието и дистанционното обучение на децата. При това на жените често им се е налагало да съвместяват всичко това със собствената си работа у дома, както и поддържането на домакинството. 

"Съпрузите са започнали да се карат по-често, изяснявали са отношенията си, стигало се е дори до домашно насилие, на което жертви са ставали както жените, така и мъжете. По време на пандемията мнозина са започнали да злоупотребяват с алкохола, след като са останали временно или постоянно без работа. Тези и други фактори са подтикнали хората да се разделят. Днес много по-рядко причините за разводите са същите, както преди пандемията - като например изневяра", отбелязва Агнес Лизик. 

Адвокатката смята, че ситуацията се е усложнила и от факта, че по време на пандемията за двойките е станало по-трудно да намерят психотерапевтична помощ. Търсенето на този вид помощ е нараснало, сочат данните на здравните каси, но специалистите не са имали възможността да обслужат всички пациенти. Така мнозина, които не са успяли да намерят този вид професионална подкрепа, са се насочили към адвокатските кантори. 

Агнес Лизик дели клиентите си на два типа: едните са мислили за развод още преди пандемията, но не са имали време да се заемат с него, а другите са взели решението да се разделят в резултат на пандемията и социалната изолация. Glasbg 


Още за: ковид   разводи   семейства   Още от: Живот

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката