Лиза, първата жена, екзекутирана в САЩ от 1953 г. насам

13 януари 2021 23:26   3497 прочита


 

Тя е 11-ият осъден, екзекутиран  от юли насам, след като президентът Доналд Тръмп, който подкрепя смъртното наказание, възобнови федералните екзекуции след 17-годишно прекъсване. Днес е екзекутирана жена от Канзас за убийството на бременна жена и изваждане  на бебето й, първата  екзекуция на жена от почти 70 години.

52-годишната Лиза Монтгомъри бе обявена за мъртва в 01:31 ч. местно време тази сутрин, след като получи смъртоносна инжекция във федералния затворнически комплекс в Тер-Хаут, Индиана.  Адвокатът й Кели Хенри заяви в изявление, че всички замесени в екзекуцията й трябва да се срамуват. "Правителството никога не е обмисляло да убие тази ранена и болна жена.

Екзекуцията на Лиза Монтгомъри е далеч от справедливостта", каза адвокатът. Тя беше екзекутирана след часове юридически преговори и след като Върховният съд на САЩ потвърди изпълнението ѝ. Монтгомъри уби 23-годишния Боби Джо Стинет в Скидмор, Мисури през 2004 г.

Тя удушила Stinet, която била бременна в 8-мия месец  с въже и след това използвала кухненски нож, за да извади  бебето. Взе го със себе си и се опита да го представи като свое . И двете решения за обжалване, които потвърждават спирането на екзекуцията на основание на вероятни психични заболявания и невъзможността да се осъзнае, че тя ще бъде екзекутирана, са отменени.

Като единствената жена, осъдена на смърт във федерален затвор, Лиза Монтгомъри беше затворена в Тексас и доведена в Тер-Хаут в понеделник. Монтгомъри е първият от трима федерални затворници, осъдени на смърт, преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари. Очаква се Байдън да предотврати екзекуциите на федерално ниво.


Още за: жена   екзекуция   САЩ   Още от: Живот

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката