Люспа от никулденския шаран в портфейла носи богатство

06 декември 2018 10:09   2160 прочита


Въпреки че коледните пости са в стихията си, това не важи с пълна сила за ден като днешния. Имаме предвид, разбира се, нейно величество рибата. Днес нейната консумация дори се разрешава, даже задължава. Още повече че Никулден е вече акостирал и любимият морски дар вече е в тигана. Но преди да му се насладим в края на деня, нека да си припомним кой всъщност е свети Николай и с какви ритуали и традиции спазваме от незапомнени времена до днес?

Свети Николай Мирликийски Чудотворец, известен още и като Свети Никола, е източноримски духовник, епископ на град Мира, който бил известен с отявлената си борба срещу езичеството и арианството. Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани. Винаги откликвал с готовност при всеки зов за помощ.

Притежавал целебни способности, поради което го наричали Чудотворец. След смъртта си е почитан като покровител на децата, моряците, рибарите, търговците, банкерите, бъчварите, фармацевтите и затворниците. За разлика от повечето светци Николай не бил мъченик в буквалния смисъл на думата. Той доживял до дълбоки старини и починал на преклонна възраст с щастливата мисъл, че е успял да помогне на толкова много хора през живота си. До наши дни са достигнали множество легенди, най-известните от които са тези за спасението от бурята, спасението на трите девици и спасението на трите деца.

Традиции и поверия за Никулден

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг, падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември. По традиция на този празник се приготвя риба. Често се избира шаран, заради големите люспи - колкото по-големи, толкова по-голямо богатство в на обитателите на дома ще донесат те.

Преданията казват, че Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката именно с шаран - това е причината традиционно, именно тази риба да присъства на празника. Според поверието, ако настъпите люспа, някой от къщата ще се разболее. В някои краища на страната се вярва, че люспите от шарана трябва да се запазят. Това ще донесе здраве и благоденствие на обитателите на дома. Нито една люспа обаче не трабва да се подарява на никого извън семейството. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година. Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести.

Цялото семейство се събира на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава.” - казва народната приказка. Някога на никулденската трапеза задължителен бил рибникът (шаран изпечен в тесто) и обредният хляб (в различните населени места се нарича никулски хляб, колак, боговица, светец), които се осветявали.

Освен задължителната риба на масата присъстват и други постни ястия - постни сърми и пипер с ориз, боб, варена царевица, жито и други. Когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. На 6 декември имен ден празнуват Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния... Честито на имениците!

womqn.bg


Още за: люспа   шаран   портфейл   Още от: Кухня

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката