Експерти предупреждават, че Европа е изправена пред „епидемия от рак“ 

23 ноември 2022 06:52   2210 прочита


 

Експерти предупреждават, че Европа е изправена пред „епидемия от рак“, ако не бъдат предприети спешни действия за ускоряване на лечението и изследванията в тази област, след като близо един милион нови случая не са били навреме диагностицирани заради пандемията от новия коронавирус. 

За това съобщи електронното издание на британския „Гардиън“. 

Въздействието на КОВИД-19 и концентрирането върху инфекцията разкриват слабостите на здравните системи по отношение на изследването и лечението на рака на континента. За това предупреждават авторите на доклада „European Groundshot - Addressing Europe's Cancer Research Challenges: a Lancet Oncology Commission“ - представители на научни, здравни и пациентски организации в Европа, публикуван от специализираното издание „Лансет“. 

Една от неочакваните последици от пандемията е вредният ефект от скоростното пренасочване на здравни услуги към борба с инфекциите от новия коронавирус и локдауните върху лечението и медицинските услуги за пациенти с онкологични заболявания, както и върху изследванията в тази област. 

„За да подчертаем мащабите на проблема, отбелязваме, че по наши оценки около един милион случая на рак не са диагностицирани в Европа по време на пандемията от КОВИД-19“, пишат авторите в „Лансет онколъджи“. Те отбелязват, че се увеличават данните за пациенти, диагностицирани в напреднал стадий на рак в сравнение с периода преди пандемията от КОВИД. 

Експертите предупреждават, че в следващите години това ще подложи на все по-сериозен натиск здравните системи в Европа. 

След анализ на данни авторите на доклада установили, че в първата година от пандемията лекарите на континента са прегледали с 1, 5 милиона пациенти с рак по-малко, отколкото предишни години. Всеки втори пациент с онкологично заболяване не е получил навреме нужното му лечение - операция или химиотерапия. 

Пропуснати са били около 100 милиона предвидени прегледа за скрийнинг. 

„Смятаме, че са били пропуснати приблизително един милион случая на рак в Европа по време на пандемията от КОВИД-19“, каза проф. Марк Лоулер от Куинс юнивърсити в Белфаст, водещ автор на изследването. 

„Сега се надпреварваме с времето, за да открием тези пропуснати заболявания“. 

Той изтъква и вредния ефект върху онкологичните изследвания в този период, когато лаборатории спираха работа и бяха отлагани или прекратявани клинични изпитания в първата вълна от пандемията. „Разтревожени сме, че Европа се е устремила към пандемия от рак през следващото десетилетие, ако здравните системи и изследванията на рака спешно не бъдат издигнати като приоритет“, каза той. 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката