Масово заразени с легионерска болест след джакузи в СПА център 

09 август 2023 06:59   13329 прочита


 
  
Спа център в Северна Калифорния може да е бил източникът на смъртоносна епидемия от легионерска болест. През уикенда местните здравни власти съобщиха за три случая на инфекциозното заболяване, два от които с фатален край. 

Жертвите наскоро посетили Zen Day Spa в Ричмънд. Сега институцията е затворена и властите започнаха разследване. 

Легионерската болест е вид пневмония, причинена от бактериите Legionella, които са навсякъде в сладководни среди. Но са необходими определени условия за заразяване, съобщава Gizmodo. Понякога бактериите попадат в климатични системи или други изкуствени водни системи, като горещи вани. 

Те също така масово се разпространяват във въздуха, превръщат се в аерозол. Понякога можете да се разболеете, като пиете вода, която съдържа бактерии. 

Рентгенова снимка на гръдния кош на тежък случай на легионелоза при приемане в спешното отделениецял екран 
Рентгенова снимка на гръдния кош на тежък случай на легионелоза при приемане в спешното отделение 
И при двата скорошни смъртни случая общото нещо е, че жертвите се разболяват няколко дни след посещението на Zen Day Spa. Съобщава се, че друг пострадал е използвал джакузито в посочения салон, но впоследствие състоянието му се подобрява. 

Служители на местната здравна служба направиха проверки и установиха, че организацията не разполага с документи, които да предвиждат наличието на басейн или спа. Взети са проби от водата за анализ. 

Повечето хора, които влизат в контакт с бактерията Legionella, няма да получат легионерска болест, въпреки че някои могат да получат лека форма, наречена Понтиакска треска. Но, развивайки се, бактерията става смъртоносна. Лекува се с антибиотици, но все пак според статистиката всеки десети може да умре. Хората с отслабен имунитет, над 50 години или пушачи са изложени на риск. 

Превод: GlasNews 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката