6-месечно бебе излекувано с лекарство за… €1, 9 млн.!? 

09 декември 2020 07:41   1 коментар   4383 прочита


  

 
Родителите на шестмесечната София от Неапол вече й се радват вкъщи - жива и здрава, след като бе излекувана с най-скъпото лекарство на света, струващо… 1, 9 млн. евро! 

Момиченцето страдало още от първите си дни от опасното гинетично заболяване "Спинална мускулна атрофия" (СМА). 

По принцип то се появява веднага след раждането и причинява прогресивно отслабване на мускулатурата, като засяга дишането и гълтателните функции. 

За жалост (СМА) причинява често смърт до 2-годишна възраст и тази нерадостна перспектива не давала мира на младите майка и баща, разказват за перипетиите от "La Stampa". 

Светлина в тунела на мъката на двамата родители пробляснала на 17 ноември, когато здравните власти в Италия одобрили използването в страната на иновативна генна терапия срещу СМА, приета през май от ЕС. 

Става дума за наистина авангарден медикамент, курсът на лечение, с който е доказано най-скъпият в момента на планетата, но който единствен е в състояние да коригира генетичния проблем, предизвиквайки регресия на атрофията на гръбначните мускули у новородени. 

Освен това безмилостно скъпият, но изключително полезен медикамент, който се казва "Zolgensma" и е произведен от американската фирма "Avexis", стимулирал гръбначния мозък, за да произведе протеина, който липсва в случаите на СМА и той да заработи както у напълно здрав организъм. 

Още на 18 ноември София била хоспитализирана в невролгичната клиника на детската болница "Сантобоно" в Неапол. Там детенцето било обградено от грижите на екипа на шефа на клиниката д-р Антонио Вароне, който лично се заел с лечението му. 

Само седмица по-късно били констатирани първите обнадеждаващи резултати, а завчера малката София била изписана и изпратена вкъщи за радост на безкрайно щастливите й родители. 

Д-р Вароне заяви пред журналисти, че усилията на колегите му са доказали, че патологията, която все още е смятана за една от основните причини за детска смъртност, може да бъде победена със скъпото лекарство, но само при нейната ранна и ефикасна диагностика. 

1 коментар
03 Януари 2021 01:18 | SCHLINKER3746
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Thank you!! 1
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката