Лекар посочи единствената ефективна защита срещу Омикрон 

27 декември 2021 06:05   1 коментар   13064 прочита


 

Коронавирусният щам omicron се различава от други известни мутации на SARS-CoV-2 по високата си степен на инфекциозност. Доктор-токсиколог Алексей Водовозов разказа пред радио Sputnik за особеностите на този подвид на коронавирусa, както и коя е най-добрата защита срещу него. 

Специалистът отбеляза, че щамът омикрон е доста заразен, така че от него могат да се разболеят както тези, които са имали коронавирус, така и тези, които са били ваксинирани. 

„Ако сте боледували от предишните щамове на коронавирус, това на практика не дава защита срещу омикрон. Ваксинацията с две дози от ваксината показва по-добър резултат от вече карано заболяване. 

Но, за съжаление, дори и такива показатели за защита срещу омикрон са по-ниски, отколкото защитата, която даваха ваксините срещу щама "делта". Срещу "делта" всички ваксини действаха много добре", - каза докторът. 

Той добави, че най-ефективната защита в момента е хибридният имунитет. 

„Хибридният имунитет се оказа десет пъти по-ефективен срещу омикрон. Хибридният имунитет е комбинация от минало заболяване и ваксинация и във всяка комбинация. Според информацията, с която разполагаме днес, това най-вероятно е най-ефективната защита от "омикрон"". 

По този начин ваксинацията е необходима както за тези, които са боледували от коронавирус, така и за тези, които са успели да избегнат инфекцията. 

Zdrave. to 

1 коментар
27 Декември 2021 06:31 | Чукача
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Да вземе въже и да се обеси
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката