Лекари успешно разделиха 3-годишни близнаци, които имаха слети мозъци 

05 август 2022 06:54   9711 прочита


 

Тригодишните близнаци, чиито мозъци бяха съединени, бяха успешно разделени след 33-часова операция. 

Сиамските близнаци бяха разделени при хирургическа процедура, използваща технология за виртуална реалност. 

Според Би Би Си Бернардо и Артър Лима са претърпели няколко операции в Рио де Жанейро, Бразилия, ръководени от британския педиатричен хирург Нур ул Овасе Джелани от лондонската болница Great Ormond Street. 

Както съобщи базираната в Лондон благотворителна организация Gemini Untwined, която събира дарения за изпълнението на начинанието, това е една от най-сложните и успешни операции, извършвани някога в историята. 

Тригодишните момченца претърпяха общо седем операции, като само последните две са продължили общо 33 часа. В целия процес са участвали около 100 медицински специалисти. 

Преди операцията хирурзите прекараха месеци в опити за различни техники, използващи виртуална реалност, преди да започнат операцията. 

Лекарите експериментираха с виртуална реалност на базата на компютърна томография (CT) и ядрено-магнитен резонанс (MRI) на близнаците. 

Операцията беше ръководена от д-р Jelani заедно с д-р Gabriel Moufarey, ръководител на детската хирургия в Instituto Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer. 

Джелани описа операцията като огромно постижение и продукт на космическата ера. „Успешната раздяла на Бернардо и Артур е изключително постижение на екипа в Рио де Жанейро. Ние не само осигурихме ново бъдеще за момчетата и техните семейства, но също така насърчихме местния екип с уменията и увереността, че ще могат успешно да се заемат с такава сложна работа в бъдеще“, каза Джилани, според световни информационни агенции. 

Bg-voice. bg 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката