Невероятно, но факт: Откриха положително свойство на К-19 за онкоболните 

22 юни 2022 05:53   5135 прочита


 

Руски лекари откриха положително свойство на коронавируса. Откритието принадлежи на специалисти от Курган. 

Експерт посочи необичайните постковид симптоми 

Учените вярват, че COVID-19 може да помогне за потискане на рак. 

Специалистите открили, че при онкоболните, преживели коронавирусна инфекция, има положителен ефект. 

Една трета от пациентите, които са прекарали коронавирусна инфекция, са застрашени впоследствие да развият тромбоза. 

Такива проблеми могат да възникнат често и са постковиден синдрм. 

Съдовият хирург Александър Смирнов каза кое е първото нещо, на което трябва да се обърне внимание при хора, претърпели коронавирус. Това е появата на отоци в долните крайници. 

"Подуването на крайниците може да сигнализира за запушване на кръвоносните съдове. Ако установите, че размерът на ръката или крака ви се е променил, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Това са първите симптоми, показващи наличието на заболяването", предупреди специалистът. 

Също така, според него, всякакви усещания за болка, възникващи на която и да е част от тялото, особено на тези места, където кожата е по-топла, могат да се превърнат в причина за безпокойство. 

В същото време може да се получи обратният процес, когато човек започне да се оплаква от постоянна студенина в краката, която е придружена от бледност или цианоза на тъканите в тези области. 

"Промяна в дишането, задух, който е възникнал без причина - всичко това може да е сигнал за тромбоза в областта на сърцето. Настъпва увреждане на коронарните съдове на този орган и започва развитието на коронарна артериална болест", обясни съдовият хирург. 

Според лекаря пациентите могат да развият и белодробна тромбоемболия, което води до силна кашлица с кръвоизлив. 

"В такива ситуации е необходимо задълбочено изследване на дихателната система, тъй като е много трудно веднага да се открият кръвни съсиреци в белите дробове", обясни Смирнов. 

В някои случаи може да възникне запушване на мозъчните съдове. При такива симптоми пациентът развива постоянни или повтарящи се главоболия и кръвното налягане се повишава. Такава клинична картина може да бъде придружена от появата на забавен рефлекс, замайване и замъглено съзнание. 

В заключение експертът отбеляза, че най-малко очевидният симптом на заболяването са пристъпите на тревожност или пристъпите на паника. Такива усещания възникват поради липсата на кислород в организма. /Zdrave. to 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката