Нова опасност – зомби вирус от Сибир 

02 април 2024 08:25   1485 прочита


 
 
Затоплянето на климата може да доведе до неочаквани последствия. Учени предупреждават, че заради промените в температурите могат да се завърнат вируси от далечното минало, които да причинят страшни пандемии. Може ли нов „зомби вирус“ от Сибир да доведе до нова заплаха? 

Проучване от 2023 г. на екип, който е изследвал болестите под сибирските ледове, идентифицира 13 мегавируса, които могат да заразят хората. Един от тях датира отпреди 48 хиляди години. 

Сред главните опасения на тези учени е как съвременната човешка имунна система ще реагира на така наречените зомби вируси. 

Като се имат предвид потенциалните нови маршрути за корабоплаване и минни операции, които могат да възникнат в северната част на Арктика, когато ледът се топи, излагането на хората на тези вируси може да създаде възможности за инфекция и глобално разпространение. 

В резултат на това учените са започнали да планират мрежа за наблюдение на Арктика, която да открива ранни случаи на заболявания, причинени от древните микроорганизми. Това ще осигури и карантина, и експертно медицинско лечение за евентуално заразени хора в опит да се овладее потенциално огнище и да се попречи на заразените хора да напуснат региона. 

Темата за евентуалната заплаха от зомби вирусите коментира по Нова ръководителят на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев: „Това е по-скоро един теоретичен страх. С покачването на световната температура започва и разтапяне на вечнозамръзналите части на Земята. В тези региони има лед, който е на десетки, стотици, хиляди, дори на милиони години. И в него – много дълбоко предпазени от светлина и от кислород, е много вероятно да има вируси, които ние не сме срещали до момента“. 
По думите му има няколко поручвания от последните години, които показват, че вирусите отпреди милиони години запазват своята активност в тези тежки условия, т. е. могат да заразяват. 

„Хубавата новина е, че до момента не сме открили такива, които да заразяват хора. Тъй като вирусите са огромен свят, който заразява най-разнообразни организми – хората сме само една малка част от тях. До момента древни вируси, които заразяват хората, няма. Но ако има, е много вероятно да бъдат такива, които не сме срещали в живота си“, посочи доктор Илиев. 
 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката