Проф. Кантарджиев: Около Нова година ще има хапче срещу вируса 

10 октомври 2021 06:35   1476 прочита


  

Скоро ще има хапче срещу вируса. 

Проф. Тодор Кантарджиев даде оптимистична прогноза относно вируса и то за в близко бъдеще. 

“Очаква се около Нова година да има хапче срещу вируса. Това много ще успокои хората", каза той пред NOVA. 

Според прогнозата на проф. Кантарджиев в САЩ и Европа пандемията ще затихне в края на пролетта през 2022 година: „За нас не знам това кога ще се случи. При това министерство и тези възгледи и като че ли правят всичко, за да не се ваксинират хората”. 

Той каза също, че в момента жертвите на вируса обаче са повече отколкото са били по време на третата вълна. 

„По данните на НЦЗПБ за леталитет от вируса четвъртата вълна изпревари третата. Това е точно обратното на това, което казва господин министърът. В момента процентът на умиращите от коронавирус е по-голям от този на умиращите през третата вълна”, заяви бившият директор на Националният център по заразни и паразитни болести. 

„Преди две седмици имахме по около 1600 заразени на ден. Сега имаме 2300-2600 заразени. Столицата все още не е с тежко дифузно разпространение на болните. Но ако се получи такова в София, Пловдив, Варна, Бургас – това ще е много зле за цялата страна”, каза още той. 

Кантарджиев отбеляза, че това, което го притеснява е фактът, че в началото на май са правени по 35 000 ваксинации на ден, а вчера те са били 7000. 

„Това, което направи държавата през пролетта на 2020 г., беше да сме държавата с най-малко заболели и да чакаме да дойде ваксината. Тя дойде и започна регулярно снабдяване. Трябваше по 50 000 да се ваксинират на ден”, допълни още той. 

Проф. Кантарджиев коментира и заразяването с вируса сред децата. „Дете може да зарази възрастен, но това става в пъти по-рядко, отколкото възрастен да зарази дете. Обикновено децата пренасят есенните вируси в семейството. Така е и с пневмококите. При вируса обаче, това не е така. При него обикновено възрастните заразяват децата”. 


Още за: хапче   ковид   чудес   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката