Атанасовден е! Безброй красиви имена черпят на тази дата

18 януари 2020 10:45   864 прочита


Православната църква днес почита паметта на Атанасий Велики, участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов. Това, с което Атанасий остава в историята като светец обаче, е неговата заслуга към християнството.

Роден в столицата на Египет – Александрия, в бедно християнско семейство, Атанасий получил много добро образование и още на 24-годишна възраст е ръкоположен за дякон. Постепенно Атанасий придобивал все по-голяма популярност, а името му става световно известно по онова време с участието му в прочутия Вселенски събор в Никея. Там той се обявил твърдо против свещеника Арий, който смятал, че Иисус Христос е по-низш от баща му Бог.

Атанасий успял да прогони от църквата Арий и на него е оказана честта да се смята, че е съхранил любовта към Христос. След смъртта му, Православната църква го обявява за светец. Според една легенда, той и брат му Андон били ковачи. Един ден, докато двамата братя работели в ковачницата, желязото прегряло в пещта и тогава Атанасий бръкнал с голи ръце, за да го извади. Когато си вкарал ръката в огъня обаче, той погледнал в същия миг кучето си, което със свити лапички го гледало, сякаш недоумяващо какво прави неговият стопанин. И в този миг гениална идея озарила Атанасий.

Хрумнало му да направи инструмент във вид на кучешките лапи, с който да може да вади желязото от пещта. Този инструмент днес наричаме клещи. Брат му му помогнал в изобретението и така Антоновден и Атанасовден се честват като дни на всички ковачи. Традиции и обичаи на Атанасовден Според народните вярвания свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни.

Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима. Поверия На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Ако на този ден натрупа голяма снежна покривка, годината ще бъде плодородна. Празнуват всички с имената Атанас, Атанаско, Атанаска, Нася, Таско, Наско, Наска, Трайко, Танка, Наца, Тана.

/булнюз.бг/


Още за: Атанасовден   празник   име   Още от: Живот

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката