Eдна империя остана без наследници! Пиер Карден е гей, но голямата му любов е актрисата Жана Моро

30 декември 2020 07:29   4446 прочита


 
И след смъртта на великия дизайнер Пиер Карден, марката с неговото име остава символ на блясък, лукс, екстравагантност и сбъдната мечта. За да стигне до върховете на модата и бизнеса, французинът от италиански произход изминава дълъг път - от бедното семейство, в което е шесто дете, до огромната империя, която гради с размах. Максимата му обаче остава: „Ако избереш парите – губиш. “ 

Към днешна дата Карден е най-богатият моделиер в света – патентовал е над 800 свои изобретения в куп сфери на живота. Може би затова го наричат „изобретателен фанатик, който е поставил името си върху всичко, което може - да забива гвоздеи, да лепи, да зашива, да се разлива в бутилки, да затваря, да отваря и да се употребява. 


 
Като дете, Пиетро не иска да наследи бизнеса на баща си, който е винопроизводител. Момчето гледа с блеснали очи театъра, но не играта на актьорите, а пъстрите и ефектни дрехи и променящи се декори. Предпочита да дружи с момичета, играе с куклите им, сменя дрехите им. 

Странно, но в гимназията младежът иска да учи счетоводство. Умелостта да изчислява и прагматичният му ум обаче заздравяват основата на неповторимата му империя. 

На 14, когато фамилията се мести в провинциалното градче Виши във Франция, 14-годишният Пиер започва работа като помощник-шивач. Като чирак, изучава всички тънкости на занаята и се ражда мечтата му – да покори Париж. 


 
След като с чара си успява да спечели приятелството на известния поет и драматург Жан Кокто и да влезе в парижкия елит, успехът е близо. След година Карден вече е топ дизайнер в студиото на Кристиян Диор. 

Хиляди моделиери си задават въпроса – каква е тайната на блестящия успех на Пиер Карден? Геният му, устремеността или силната мечта? По този въпрос маестрото казва: За да станеш моделиер, трябва да се родиш такъв. 

Въпреки, че ударният успех на Пиер е именно в къщата на Кристиан Диор, след десетилетия, вече като топ дизайнер, Карден е саркастичен към ревюта на модната къща и казва: Днес Диор е само спектакъл... Къде може да се ходи с неговите шапки и обувки? Ако отидете на ресторант с дрехи на Диор, ще са ви нужни три стола. Истината е, че съвременните жени работят и карат автомобили. Но колите стават все по-малки, а роклите на Диор - все по-големи. 

От висотата на успехите си, Карден има свободата да дава всякакви оценки и да си позволи пълна свобода. Негови клиенти са световни знаменитости като Ева Перон, София Лорен и Марлен Дитрих. 

Първият си бутик – „Ева“, Карден открива в средата на 50-те години Карден открива първия си бутик Ева, а малко по-късно и втория - Адам. 


 
Карден успява да направи истински фетиш с черните мини поли, черните дамски чорапи, високите ботуши става изключително популярни. 

Устремен и смел, той е първият, организирал ревюта в универсалните магазини, с което провокира огромен скандал. Профсъюзната палата го изключва от организацията с мотива, че се опитва да опетни професията на моделиера. 

Моделиерът обаче не спира пред нищо и твърдо налага авангардния си стил – дори легендарната група Бийтълс облича неговите сака. Той пръв въвежда системата на лицензираното производство в модния бизнес и организира изработването на дрехи със своята марка в Япония, Китай и в Съветския съюз. Облича целия свят в буквалния смисъл. 

Карден става световен символ, гуру на модата и всяка театрална и кинозвезда смята за чест да облича дрехите му. А самият дизайнер всъщност мечтае да се види на сцената – чрез моделите си. И това се случва – моделиерът успява да си купи театър – след молба, отправена към директора му и така се появява културният център Еспас Карден (Espace Cardin), на чиято сцена възпламеняват публиката Марлене Дитрих, Марина Влади, Марсел Марсо, Жерар Депардийо. 

Голямата любов на Карден също е актриса – това е голямата Жана Моро. Любовта им пламнала, след като тя помолила 

Коко Шанел за по-специален тоалет, а тя й препоръчала Пиер. Така любовта им тръгнала от първата рокля. 

Самият той признава: „Бях гей и дотогава не бях имал физическа близост с жена. Но Жана ме развълнува. Тя беше толкова зашеметяваща, че преобърна душата ми. “ 
Любовта им обаче не остава вечна, те остават едва 4 години заедно, и прочутият французин тръгва по пътя си сам. Най-тъжното е, че остава без наследници, които да поемат бляскавата му империя след неговия край.


Още за: пиер карден   любов   гей   смърт   Още от: Живот

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката