Испански грип, птичи, свински... Пандемиите, променили света

11 октомври 2020 11:57   878 прочита


Смъртоносните болести съпътстват историята на цивилизациите от най-дълбока древност, от Юстиниановата чума до Черната смърт, опустошила Европа през Средновековието.

Последните сто години не са изключение, като при тях има четири пандемии от грипни вируси, които засягат населението на света.

Най-сериозна безсъмнение е епидемията от Испански грип, избухнала през 1918 г.

През 1957 г. пък се разпространява Азиатският грип, който започва от Китай. Едва десетилетие по-късно пандемия е обявена и заради Хонконгския грип.

Последната пандемия е обявена през 2009 г. заради разпространението на "свинския" грип, който засегна близо двеста държави.

Испанският грип

Тойзасяга изключително тежко света по времето на Първата световна война. Жертвите на вируса се изчисляват на около 30% от тогавашното население - между 50 и 100 милиона. Счита се че са заразени около 500 милиона души, смъртността варира от 10% до 20%.

За първоизточник на заразата се счита Китай, като селскостопански работници от Поднебесната империя, я разпространяват в Америка. Испания се оказва от най-засегнатите държави в Европа, като дори дава името на заболяването. Една от причините е факта, че страната е неутрална в световния конфликт и медиите ѝ отразяват реално развитието на епидемията, за разлика от воюващите европейски държави.

Испанският грип достига и воюваща България през май 1918 година. Трите вълни на пандемията убиват поне 80 000 българи, което се равнява на около 2% от тогавашното население на страната.

По време на подобни изпитания в миналото, както и днес откриваме сходни опити за превенция. От задължителните маски до налагане на социална дистанция и др./Glas.bg


Още за: Още от: Живот

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката