Как момче, тормозено в училище, стана един от най-великите модни дизайнери 

03 август 2022 06:37   4811 прочита


 

На 1 август е роден един от най-великите френски модни дизайнери, който направи революция в модната индустрия. Той даде на света трапецовидната рокля, облече жените в мъжки смокинги, превърна картините на художници в щампи и представи смели прозрачни блузи, които трябваше да се носят върху голото тяло. В чест на рождения ден на дизайнера, нека поговорим за това колко брилянтен е бил Сен Лоран. 

„Физически ме боли да видя колко жалка става една жена, станала жертва на модата“, каза един от най-добрите модни дизайнери на всички времена Ив Сен Лоран. Той вярва, че дрехите са просто допълнение, което изглежда особено добре на тези, чийто живот е изпълнен с любов. На 1 август кутюрието можеше да отпразнува рождения си ден – в чест на това си припомняме малко известни факти от неговата биография. 

Факт #1 

От детството си Ив е подложен на тормоз в училище и унижение от връстниците си. Съучениците му редовно го биели, защото не можели да го приемат като част от тяхното общество. За едно меланхолично и ексцентрично момче като него училището било ад. 

Факт #2 

Сен Лоран служи в армията в Алжир. След като престоява там няколко месеца, той е изпратен в психиатрична болница, заради получен тежък нервен срив. 

Факт #3 

Един от най-добрите дизайнери имал много своенравен характер. Той например обичал да се снима гол. Освен това той става първият дизайнер, който извежда чветнокожи модели на модния подиум. 

Факт #4 

Ив Сен Лоран даде на света нов образ на жена. Тази жена знаеше какво иска, беше уверена и секси. Достатъчно уверена, за да носи смокинг. Именно по предложение на дизайнера мъжките костюми станават част от дамския гардероб. 

Факт #5 

През 1993 г. Ив Сен Лоран е почетен, показвайки своята работа в Музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк. Ив става първият дизайнер, чиято изложба в тази галерия се състои приживе на автора й. 

Факт #6 

В Ив живеели двама души. Днес той е щастлив, спокоен и вдъхновен, а утре е в дълбока депресия. Това се дължи на биполярно разстройство, както и на зависимост от алкохол. 


Още за: Още от: Живот

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката