Лекар е заподозрян в изнасилвания на свои пациенти

04 юни 2023 23:48   1 коментар   3101 прочита


53-годишен лекар в Норвегия тормозил сексуално, малтретирал и понякога дори изнасилвал десетки свои пациенти – мъже и жени.

През февруари тази годината местната полиция е отворила специална гореща телефонна линия за подаване на сигнали от засегнатите, броят им непрекъснато расте.

89 души официално вече са регистрирани като жертви на насилие. В 34 от случаите става въпрос за изнасилвания.

Доктор Арне Бай практикува в малката община Фроста, която има 2600 жители. Там всички знаят специалиста, а много от тях при нужда се консултират с него.

Още през 2016 г. Има сигнали, че нещо не е наред. Тогава в здравното ведомство постъпили първите оплаквания. Но едва през август 2022 г. полицията се намества след сигнал от здравния отдел и е започва разследване. Органите на реда претърсват кабинета и жилището на специалиста и отварят горещата телефонна линия, съобщи БТВ.

При обиските полицията открива видеоматериали с обща продължителност 6000 часа.

Докторът е заснемал злоупотребите с пациентите си, архивирал и сортирал всичко по дати. Първите съхранени видеозаписи са направени през 2016 г., последните са от 2021 г.

При вътрешни проверки е установено, че лекарят е провеждал гинекологични прегледи, въпреки че такива не са били необходими. Но има и други регистрирани злоупотреби като масаж на по-интимни части от тялото на пациента. Много от преглежданите е трябвало да се събличат напълно голи дори когато е нямало причина за това.

Въпреки множеството оплаквания през годините, през 2021 г. д-р Бай е отличен със специална награда „Лекар на годината“– заради въвеждането на строги пандемични правила във Фроста. Той е наредил затваряне на магазини и училища и оставане под карантина още преди да бъдат въведени такива държавни правила.

Докато лекарят е възхваляван в местните издания, много от пациентите му изпитват неудобни чувства.

 

Само няколко месеца след като получава наградата си, Арне Бай губи лиценза си за практикуване.

Междувременно полицията вече е запорирала огромния дом на доктора, за да бъдат покрити разходи за щети, претърпени болки и страдания на потърпевшите.

Все още не е ясно кога лекарят ще се изправи пред съда.

Glassnews.bg


Още за: Още от: Живот

Принтирай статия
1 коментар
05 Юни 2023 06:53 | Кака Кера курв@т@
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Барем си е отебал пича!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката